Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc


Top 10 najlepszych ciast na Wielkanoc

Na świątecznych stołach zazwyczaj królują serniki, makowce, babki i mazurki, ale czasami warto też spróbować innych smakołyków. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora rozejrzeć się za ciekawymi przepisami na pyszne ciasta. W dzisiejszym wpisie zebrałam dla Was najlepsze pomysły na świąteczne wypieki. Zapraszam!

 

 

1. Sernik

 

Puszysty, wilgotny i mega pyszny sernik, który smakuje jak dawniej.  Jest żółciutki, delikatny i bogaty w składniki. Z pewnością Wam zasmakuje.

Delikatny, lekki i kremowy sernik z rozpływającą się w ustach masą kajmakową i płatkami migdałowymi. Niebo w gębie!

Bardzo prosty w przygotowaniu, a zarazem pyszny sernik. Nie wymaga wcześniejszego podpiekania spodu, wykładamy wszystkie warstwy i całość pieczemy razem. Smak, aromat i wygląd pierwsza klasa. Polecam!

 

2. Makowiec

 

Niezwykle smaczny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec, w troszkę innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować!

Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową.

Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą makową. Palce lizać!

 

3. Babka

 

Przepyszna babka na jogurcie naturalnym ozdobiona polewą czekoladową. Jest wilgotna, miękka oraz mięsista i długo zachowuje świeżość. Idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne!

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. Idealnie wilgotne, puszyste i przepyszne. Smakuje każdemu, więc polecam!

Jest puszysta, leciutka i niesamowicie delikatna. Jedna z najlepszych jakie jadłam.

Babka majonezowa już gotowa

 

4. Ciasto bezowe

Ta rolada jest po prostu do zakochania, wręcz rozpływa się w ustach. Prosta i szybka w wykonaniu, a w smaku naprawdę znakomita. Chrupiąca i bogato nadziana beza, z orzechami, daktylami, kremem mascarpone i kajmakiem, a wszystko polane sosem kajmakowym i oprószone kakao.

Prosty, a zarazem bardzo efektowny i przepyszny torcik bezowy z kremem i owocami. Beza jest chrupiąca z zewnątrz oraz delikatna i piankowa w środku. Wykonanie wcale nie jest trudne, należy tylko ściśle trzymać się przepisu, a efekt WOW murowany.

 

5. Mazurki

 

Proste, pyszne i piękne mazurki z musem malinowo-czekoladowym, na delikatnym kruchym spodzie. Są bardzo proste w wykonaniu.

Kruche mazurki z pysznym musem pomarańczowym z dodatkiem białej czekolady. Ciasteczka możemy dowolnie ozdobić za pomocą bakali, orzeszków czy posypek, co uwielbiają robić szczególnie dzieci. Polecam!

Mazurki w polewie czekoladowej

 

6. Kremowe ciasto z owocami

 

Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach!

Obłędnie pyszne i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim gościom. Idealne zarówno na święta, jak i na na przyjęcie.

Delikatne, kremowe ciasto na kruchym spodzie, z bananami i cytrynową nutką oraz chrupiącą bezą. Bardzo efektowne i smaczne. Świetne zarówno na święta, jak i urodziny, czy inne imprezy domowe. Polecam!

 

7. Babeczki

 

Wielkanocne babeczki do święconki. Delikatne, rumiane, o pysznym maślanym smaku.

Miękkie i puszyste ciasto z pysznym makowym nadzieniem. Te drożdżowe babeczki nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie wyglądają, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Polecam!

Wilgotne i mięciutkie ciasto, a przy tym bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Te babeczki wprost rozpływają się w ustach!

 

8. Ciasteczka

 

kruche, maślane ciasteczka

 

9.  Sernikomakowiec

 

Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam!

 

10. Rogaliki

 

Delikatne, bardzo kruche rogaliki z ciasta serowego, którego struktura przypomina warstwowe ciasto francuskie. Do ich przygotowania nie używamy w ogóle cukru. Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem, jednak dzięki słodkiemu nadzieniu nie jest to konieczne.

Są miękkie, puszyste i delikatne, także na drugi dzień po upieczeniu. Mają rewelacyjnie maślany smak co sprawia, że rogaliki wprost rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie je spróbować!

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

4.3 3 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments