Babka majonezowa już gotowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Jest puszysta, leciutka i niesamowicie delikatna. Babka majonezowa to jedna z najlepszych jakie jadłam. Może brzmi to dziwnie, że dajemy majonez do ciasta ale jakby na to nie patrzeć to przecież majonez składa się z jajek utartych z olejem. Więc spokojnie, nie ma się czego obawiać, babka jest pyszna ;). Tym razem użyłam majonezu „Pegaz”, natomiast poprzednio piekłam na „Winiary” i oba ciasta wyszły równie dobrze :).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek majonezu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na początek białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Później dodajemy żółtka i mieszamy.

Białka z białym i waniliowy cukrem

Następnie dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Wszystko delikatnie łączymy.

Białka z mąką i majonezem w rakcie mieszania

Foremkę do babki lub keksówkę  smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Przepis na babkę z majonezem

A następnie ciasto wlewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C.

Babka majonezowa - IMG 5133

Pieczemy 45 minut.

Babka z majonezem

Na koniec dekorujemy cukrem pudrem

Przepis na babkę majonezową

Babka majonezowa, według mojego przepisu

Babka majonezowa

 

Polecam spróbować: Babka z serduszkiem

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry