Babka majonezowa
Jest puszysta, leciutka i niesamowicie delikatna. Babka majonezowa to jedna z najlepszych jakie jadłam. Może brzmi to dziwnie, że dajemy majonez do ciasta ale jakby na to nie patrzeć to przecież majonez składa się z jajek utartych z olejem. Więc spokojnie, nie ma się czego obawiać, babka jest pyszna ;). Tym razem użyłam majonezu „Pegaz”, natomiast poprzednio piekłam na „Winiary” i oba ciasta wyszły równie dobrze :).
Składniki:
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek majonezu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na początek białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Później dodajemy żółtka i mieszamy.
Następnie dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia oraz majonez. Wszystko delikatnie łączymy.
Foremkę do babki lub keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
A następnie ciasto wlewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C.
Pieczemy 45 minut.
Na koniec dekorujemy cukrem pudrem
Babka majonezowa, według mojego przepisu
Polecam spróbować: Babka z serduszkiem











