Drobiowe roladki ze szpinakiem, żółtym serem, wędzonym boczkiem oraz pieczarkami

Drobiowe roladki na talerzu

Drobiowe roladki ze szpinakiem, żółtym serem, wędzonym boczkiem oraz pieczarkami

Kruche i soczyste zawijańce drobiowe zapiekane ze szpinakiem, żółtym serem, boczkiem wędzonym oraz pieczarkami. Idealne na niedzielny obiad ale oczywiście nie tylko. Sprawdzą się doskonale na każdą okazje jaki i w zwykły dzień dla urozmaicenia obiadu 🙂

Idealna na niedzielny obiad, drobiowe roladki

Roladki drobiowe

Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
8 plasterków żółtego sera
150 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego ale trzeba go najpierw rozmrozić)
150 g pieczarek
150 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Olej do smażenia

*** Świeży szpinak dokładnie myjemy w ciepłej wodzie ( jeżeli używamy mrożonego to należy go rozmrozić ) ***

Świeży szpinak umyty w ciepłej wodzie
*** Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni. Następnie zdejmujemy boczek i na tej samej patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem oraz pieczarki które delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem***

Wedzony poczek na patelni
*** Filety z kurczaka  dokładnie myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na dwie części i rozbijamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i na każdym rozbitym filecie układamy plasterek żółtego sera ***

Żółty ser ułożony na  filecie z kurczaka
*** Na ser wykładamy garść szpinaku oraz łyżkę wytopionego boczku wędzonego i łyżkę pieczarek podsmażonych wcześniej z cebulką i czosnkiem ***

Filet z kurczaka z dodatkiem sera i boczku
*** Roladki ciasno zwijamy, związujemy sznurkiem, obsypujemy delikatnie solą oraz pieprzem i obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor ***

Zwinięte filety na patelni w trakcie smażenia

Roladki w trakcie smażenia już prawie gotowe
*** Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego ( możemy już zdjąć sznurek z roladek ) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200′ C na około 10 minut ***

Roladki w naczyniu żaroodpornym w piekarniku

*** Podajemy na ciepło ***

Roladki drobiowe podane na talerzu

Roladki drobiowe ze szpinakiem

KOMENTARZE