Schab w sosie myśliwskim


Schab w sosie myśliwskim

Pyszny i treściwy gulasz wieprzowy z dodatkiem pomidorów, ogórków kiszonych i grzybków. Pasuje praktycznie do wszystkiego – do pyz, ziemniaków, kopytek, a także makaronu czy nawet ryżu. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg schabu

1 cebula

1-2 kiełbasy (u mnie 4 cienkie kiełbasy węgierskie)

2-3 pomidory

2-3 ogórki kiszone

kilka suszonych grzybów

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

1-2 łyżki sosu sojowego

1-2 łyżki mąki pszennej

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, liść laurowy, 4 jagody jałowca, 3 ziarna ziela angielskiego, gałązka rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego rozmarynu)

1-1,5 szklanki bulionu lub wody

olej do smażenia

 

 

 

*** Mięso kroimy w dużą kostkę ***

*** Cebulę i kiełbasy kroimy w plasterki ***

*** Pomidory kroimy w kostkę ***

*** Ogórki kroimy w plasterki ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor, na patelnię dokładamy cebulę oraz kiełbasę i całość smażymy ciągle mieszając przez około 3 minuty ***

*** Po tym czasie na patelnię dokładamy pomidory, suszone grzybki oraz przyprawy ***

*** Całość zalewamy bulionem lub wodą i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę ***

*** Po tym czasie do potrawy dodajemy ogórki, sos sojowy oraz koncentrat, mieszamy ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem (dałam 1 płaską łyżeczkę cukru) i zaciągamy mąką wymieszaną z 1/3 szklanki wody ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Schab w sosie myśliwskim