Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - IMG 6793

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny

Eleganckie i bardzo smaczne danie, idealne na rodzinny obiad lub specjalną okazję. Zrazy z mielonej wołowiny świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami albo kluskami lub z kaszą, w towarzystwie soczystej surówki lub kiszonego ogórka. Wcale nie trudne w wykonaniu. Obiad palce lizać!

 

Gotowy obiad zrazy tatarskie

 

Składniki:

ok 1kg mielonej wołowiny

1 jajko

3  łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

liść laurowy, ziele angielskie

pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1,5 szklanki bulionu

mąka pszenna do obtoczenia zrazików i do zaciągnięcia sosu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

olej lub smalec do smażenia

1 łyżka siekanej zieleniny

  • Farsz:

1 cebula

10 dkg boczku wędzonego

1 ogórek kiszony

 

 

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy – do smaku

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - 97ACA73C 2A6B 4FBA B99B 80AC64B388BA scaled e1649408758567

Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - DB246323 CCCF 41AA BEDD 9E3304461AB1 scaled e1749030111930

Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kosteczkę i wytapiamy na patelni, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - IMG 8899

Gdy cebula się zeszkli przekładamy całość do miseczki, dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, mieszamy

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - IMG 8901

Przyprawione mięso dzielimy na około 8-10 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek. Na mięsie rozkładamy po około 2 łyżki farszu. Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - 185E3225 7142 4930 B253 6FEAFAEB3C4C scaled e1744619525583

Mięso rolujemy z farszem i formujemy w dłoniach zgrabne roladki, a następnie obtaczamy je w mące

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - IMG 6258

Roladki ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - 115F541C D6B9 4FA1 91F9 36895D492B95 scaled e1744619833839

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i układamy roladki

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - IMG 6262 scaled e1749030478868

Obsmażamy mięso delikatnie obracając, tak aby roladki były rumiane z każdej strony

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - IMG 6268 scaled e1749030563242

Całość zalewamy winem i zagotowujemy. Gotujemy na dużej mocy palnika przez kilka minut, aż większość wina wyparuje. Następnie mięso zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego, zmniejszamy moc moc palnika do małej. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut. W międzyczasie raz obracamy delikatnie zraziki na drugą stronę

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - IMG 6276 scaled e1749030622937

Po tym czasie sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody (1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, zmieszane z 1/3 szklanki wody), mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - IMG 6281 scaled e1744619728539

W razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i na końcu posypujemy siekaną zieleniną

Zrazy tatarskie z mielonej wołowiny - IMG 6793

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry