Schab duszony w młodej kapuście


Schab duszony w młodej kapuście

Wiosenny obiad jednogarnkowy. W jednym daniu mamy kruche i soczyste mięso, wraz ze sporą ilością kolorowych warzyw, zanurzonych w aromatycznym sosie. Jako dodatek będą tu świetnie pasowały ziemniaczki posypane koperkiem, ale danie można też zajadać samo lub ze świeżym pieczywem. Obiad palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg schabu bez kości

pół szklanki mąki

1 cebula

20 dkg pieczarek

1 marchew

pół główki młodej kapusty

1 puszka krojonych pomidorów

2-3 łyżki siekanego koperku

1 szklanka bulionu

olej do smażenia

sól i pieprz

 

 

*** Schab kroimy na plastry, które następnie przekrawamy na połówki, a potem trochę rozbijamy i oprószamy solą oraz pieprzem ***

*** Plastry schabu kolejno obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim partiami mięso, z dwóch stron do zrumienienia ***

*** Podsmażone mięso przekładamy do garnka lub na wysoką patelnię, zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy na małej mocy palnika przez około 30 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, przykrywamy i dusimy jeszcze przez 20 minut ***

*** W międzyczasie na patelni szklimy cebulkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy do zrumienienia ***

*** Gdy pieczarki podsmażą się, a powstały płyn odparuje, dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew ***

*** Następnie dokładamy grubo posiekaną kapustę ***

*** Mieszamy i podsmażamy całość przez chwilę ***

*** Warzywa z patelni dokładamy do schabu, dodajemy posiekany koperek, delikatnie mieszamy i całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut ***

*** Na koniec doprawiamy potrawę do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE