Makaron z kurczakiem i ze szpinakiem
Łatwy przepis na szybkie i pyszne danie. Połączenie filetu z kurczaka ze szpinakiem doprawione czosnkiem i zaciągnięte śmietanką wydaje się być idealne do makaronu. Polecam spróbować mój przepis na makaron ze szpinakiem nie tylko miłośnikom szpinaku 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 dkg wędzonego boczku
- 2 garści świeżego szpinaku (lub mrożonego)
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki serka śmietankowego (np. Almette lub Turek)
- 250 gram makaronu np. Penne
- Pieprz, sól, bazylia
Filet z kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i delikatnie doprawić solą oraz pieprzem. Następnie boczek drobno pokroić i podsmażyć na patelni, później na powstałym tłuszczu podsmażyć cebulkę z czosnkiem a następnie dodać mięso, wszystko razem smażyć ciągle mieszając przez około 5 minut, aż mięso się zrumieni.
Następnie szpinak dokładnie myjemy (a jeśli jest mrożony to rozmrażamy) i dodajemy do mięsa. Wszystko smażymy przez kolejne 5 minut ciągle mieszając.
Później do potrawy dodajemy śmietankę oraz serek i mieszamy aż zgęstnieje, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz świeżą lub suszoną bazylią.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

*** Smacznego***
Polecam również Makaron z kurczakiem w kremowym sosie brokułowym








