Orientalny kurczak z warzywami i makaronem


Orientalny kurczak z warzywami i makaronem

Szybkie, proste i niezwykle aromatyczne danie kuchni chińskiej. Kruche i soczyste mięso z warzywami, orientalnym sosem i makaronem. Pyszny obiad!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

  • Warzywa:

czerwona papryka, cebula – biała lub czerwona, papryczka chilli, marchew, por, fasolka żółta lub zielona, cukinia

  • Sos:

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki wody

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego)

  • Dodatkowo:

ulubiony makaron, najlepiej chiński

 

 

*** Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy solą oraz pieprzem ***

*** Następnie kurczaka obtaczamy w mące ziemniaczanej ***

*** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone ***

*** Mięso przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy masło, dokładamy pokrojone w słupki lub w kawałki warzywa i smażymy przez około 5 minut ciągle mieszając.*** Następnie dodajemy podsmażone wcześniej mięso, mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę ***

*** Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy wszystkie wymienione składniki ***

*** Dodajemy sos, mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje ***

*** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ***

*** kurczaka z warzywami podajemy na makaronie ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Orientalny kurczak z warzywami i makaronem