Truskawkowa rolada bezowa - 12CB1688 E518 4D48 AFCE 33EE54C8625B

Truskawkowa rolada bezowa

Truskawkowa rolada bezowa

Słodka i chrupiąca beza wypełniona pysznym kremem śmietankowo-truskawkowym. Niebo w ustach! Ciasto jest dość proste i szybkie w wykonaniu, bezę pieczemy krótko, dzięki czemu jest ona chrupiąca z zewnątrz i elastyczna w środku, co sprawia, że bez problemu można ją zwinąć.

 

Truskawkowa rolada bezowa - 12CB1688 E518 4D48 AFCE 33EE54C8625B

 

Składniki:

  • Beza:

5 białek jaj

280g cukru

2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

250g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

ok 200g truskawek + truskawki do ozdoby

1 pełna łyżka żelatyny

1/4 szklanki zimnej wody

 

Truskawkowa rolada bezowa - 246C014B EDD9 4188 9275 C466F0DCB641

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna ***

Truskawkowa rolada bezowa - 73AECA71 5768 4A1B 9878 F334E1A3AF7F

*** Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

Truskawkowa rolada bezowa - F8BE4F16 BECA 46A6 A5FF A293A17064BB

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

Truskawkowa rolada bezowa - CE63C9C6 F073 4ED6 A49C EF2527491858

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

Truskawkowa rolada bezowa - E3EBD4B5 97B9 4922 8A72 AD1C475A5953

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

Truskawkowa rolada bezowa - 3D8D1686 1D1A 4DF9 B7C0 EC56D4870046

*** Przygotowujemy piankę truskawkową. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i blendujemy na mus. Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia ***

Truskawkowa rolada bezowa - E216E845 9D32 451F 89EB 1E7029A8F99B

*** Po tym czasie żelatynę podgrzewamy przez chwilę na najmniejszym ogniu, tylko do momentu rozpuszczenia. Dodajemy mus truskawkowy i dokładnie mieszamy ***

Truskawkowa rolada bezowa - EAFF36DD 8159 45E4 9C19 8BE0E81A1863

*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mus z truskawek i dokładnie mieszamy. Dwie łyżki musu odkładamy do ozdobienia ciasta. Gotową piankę wkładamy na chwilę do lodówki aby zaczęła tężeć ***

Truskawkowa rolada bezowa - 5BBEC9EC 6182 487D AB30 C9F513F75B39

*** Krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło, Jedną łyżeczkę kremu odkładamy – przyda się nam do przyklejenia owoców na wierzchu ***

Truskawkowa rolada bezowa - C479225A BE7A 4E05 88F4 6EE2CBEAC08F

*** Na krótszym brzegu rolady układamy w rządku kilka pokrojonych na ćwiartki truskawek ***

Truskawkowa rolada bezowa - 1C4A3643 894D 482C 8AF9 B16AAFA26F8D

*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego z owocami,  na którym nie zachowaliśmy odstępu z kremem) ***

Truskawkowa rolada bezowa - 7F61B145 2E6A 4FA6 9BEA 8668CE6567F8

*** Z wierzchu polewamy roladę delikatnie pozostałym musem truskawkowym ***

Truskawkowa rolada bezowa - 6146EFF8 1DB0 44A8 A448 EDB90610E559

*** Następnie na roladzie „przyklejamy” umyte i osuszone owoce ***

Truskawkowa rolada bezowa - 6CEFF08D 1001 4A70 BFD8 B618DB464AC1

*** Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę przed podaniem. Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***

Truskawkowa rolada bezowa - 12CB1688 E518 4D48 AFCE 33EE54C8625B

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

Truskawkowa rolada bezowa - IMG 2028

Truskawkowa rolada bezowa - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Truskawkowa rolada bezowa - IMG 1742

2 komentarze do “Truskawkowa rolada bezowa”

  1. Przepis super ♥️ faktycznie beza przy zwijaniu trochę się kruszy, ale to normalne- w końcu to beza bardzo fajna alternatywa dla klasycznej bezy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry