Mazurki grysikowe


Mazurki grysikowe

Takie mazurki pamiętam z dzieciństwa. Robiłyśmy je z mamą, a w przepisie było napisane, że to mazurki z niby marcepanem 😉 i rzeczywiście ta masa trochę go w smaku przypomina. Są bardzo smaczne, ekstra kruche i urocze. Robię je w takich mini wersjach bo uważam, że lepiej się je takie ciasteczka na raz, a także idealnie pasują do koszyczka.

 

 

Składniki:

280g mąki pszennej

60g cukru pudru

2 żółtka

160g zimnego masła

  • Nadzienie grysikowe:

2 szklanki mleka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

125g masła

pół szklanki kaszy manny

  • Dodatkowo:

50g czekolady deserowej + 3-4 łyżki słodkiej śmietanki

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy żółtka oraz pokrojone na kawałki masło i całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***

*** Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy mazurki w kształcie jajka (mogą być małe lub duże) ***

*** Z resztek ciasta formujemy wałeczki na otoczki do mazurków ***

*** Mazurki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przyklejamy  otoczki i nakłuwamy w środku widelcem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Przygotowujemy masę grysikową.  W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrami i masłem, wsypujemy kaszę manną i gotujemy mieszając, aż masa zgęstnieje ***

*** Masę wylewamy na upieczone wcześniej mazurki i całość dekorujemy rozpuszczoną czekoladą. Czekoladę możemy razem ze śmietanką podgrzać w mikrofali lub w garnuszku. Płynną czekoladą polewamy mazurki, można to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego ***

*** Z ciasta na mazurki możemy też upiec kruche ciasteczka, którymi także możemy przyozdobić nasze mazurki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

 

KOMENTARZE