Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste!


Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste!

Smakują rewelacyjnie. Są bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w wykonaniu, a do tego niedrogie. Ciasto składa się zaledwie z trzech składników, które wystarczy razem zagnieść i gotowe. Zazwyczaj rogaliki robiłam na maśle, dlatego gdy zobaczyłam ten stary przepis z użyciem smalcu, zaczęłam zastanawiać się jak to może smakować. I powiem Wam, że mile się zaskoczyłam, rogale są ekstra kruche, delikatne i naprawdę pyszne, jak kiedyś u babci 🙂

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

400g mąki pszennej (najlepiej typu 500)

200g smalcu – 1 kostka

180g kwaśnej śmietany 18%

  • Dodatkowo:

mąka do podsypania

Nadzienie: biała czekolada, dżem lub powidła o obniżonej zawartości cukru

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy zimny smalec pokrojony w kostkę ***

*** Całość zagniatamy palcami, aż powstanie coś na kształt kruszonki ***

*** Dodajemy kwaśną śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Jedną część ciasta zostawiamy na blacie, a pozostałe chowamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta układamy kawałek czekolady (każdy kawałek rozcięłam na pół i układam po dwie połówki na każdy rogalik) oraz łyżeczkę dżemu ***

*** Zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta i zaklejamy delikatnie rogi, aby podczas pieczenia nie wypłynęło nam nadzienie ***

*** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem) ***

*** Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE