Rogaliki serowe z jabłkami – proste i pyszne!
Kruche i delikatne rogaliki z ciasta twarogowego wypełnione soczystymi kawałkami jabłka. Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie przepis na proste i pyszne rogaliki serowe z jabłkami!
Składniki na proste i pyszne rogaliki
Ciasto:
- 250g mielonego twarogu (może być ser z wiaderka)
- ok. 250g mąki pszennej
- 250g masła
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- białko jajka
- cukier puder do posypania
Jabłka obieramy, kroimy na plastry/kawałki i obtaczamy w cukrze waniliowym.
W osobnej misce do mąki dodajemy posiekane masło, ser oraz żółtko jajka.
Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić możemy dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo aby ciasto pozostało miękkie.
Ciasto dzielimy na cztery części
Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła.
Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy kawałek jabłka.
Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.
Rogaliki serowe z jabłkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do zrumienienia.
Po upieczeniu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem.
*** Smacznego ***
Polecam również:
Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste!
Przepisy na pyszne i efektowne ciasta
Imprezowe hity! Pomysły na przekąski, dania i przystawki






















Witam, ja te ciasteczka piekę od lat 80 ubiegłego wieku ( głęboka komuna), moje ciasto jest bez jajka, tylko ser – najlepiej tłusty klinek,przeciśnięty przez praskę, masło i mąka. Jabłka posypuję cynamonem, robię ciasteczka w kształcie pierożków, smaruję jajkiem i posypuję brązowym cukrem. Mój syn jak był mały zajadał się nimi, teraz zajadają się moje wnuki. Nazywaliśmy je kryzysowe pierożki , jak nie było masła co się czasem niestety zdarzało dodawałam marg. ,,Palmę,,, wspomnień czar. Pozdrawiam serdecznie.
Maria