Zapiekane naleśniki po meksykańsku


Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Jeśli lubicie meksykańskie, wytrawne i lekko pikantne klimaty, koniecznie zróbcie takie naleśniczki. Nadziewane pysznym farszem z mięsa mielonego, papryki, kukurydzy i fasoli oraz zapiekane z sosem pomidorowym i serem. Świetny pomysł na obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Polecam!

 

 

Składniki:

  • CIASTO NA NALEŚNIKI:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

  • FARSZ:

300g mięsa mielonego – wołowego (lub wieprzowego)

1 cebula

2 ząbki czosnku

pół czerwonej papryki

1 papryczka chilli (lub pół jeśli chcemy mniej pikantnie)

1 pomidor

pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół szklanki czerwonej fasoli z puszki

przyprawy: sól, pieprz, oregano,  papryka chilli – 1 łyżeczka, zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka, 1 łyżeczka cukru,

10 dkg żółtego sera

pół szklanki płynnego przecieru pomidorowego

2 łyżki oleju do smażenia

 

 

*** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodajemy mielone mięso, doprawiamy chili, kminkiem i oregano. Mieszamy i podsmażamy z każdej strony ***

*** Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i chilli oraz obranego ze skórki pokrojonego pomidora, podsmażamy. Podlewamy lekko wodą. Mieszamy i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***

*** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki ***

*** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do przestudzonego farszu dodajemy połowę startego sera, mieszamy ***

*** Na każdym naleśniku układamy po około 2-3 łyżki gęstego farszu (płynną część farszu wykorzystamy do polania zwiniętych naleśników) ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Z wierzchu ruloniki polewamy sosem pozostałym z farszu i posypujemy resztą startego sera ***

*** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez 20 minut – bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

Nie ma takiej przyprawy jak kminek rzymski. Używaj poprawnej nazwy kumin. Kminek a kmin rzymski to są dwie różne przyprawy.

Last edited 1 miesiąc temu by