Żeberka po koreańsku


Żeberka po koreańsku

Ekstra kruche, mega aromatyczne i banalnie prost w przygotowaniu. Takie właśnie są te fenomenalne żeberka w azjatyckim klimacie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

 

 

Składniki:

1kg żeberek wieprzowych

1 płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

szczypta chilli

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 ząbki czosnku

  • Sos koreański:

1 ząbek czosnku

1/3 szklanki sosu sojowego

1/3 szklanki słodkiego sosu chilli

2 łyżki oleju

2 łyżki octu winnego (lub soku z cytryny)

2 łyżki miodu

2 łyżki pikantnego ketchupu

 

 

 

*** Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki z 2-3 kostkami każdy ***

*** Mięso nacieramy przetartym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i chilli ***

*** Żeberka przekładamy do naczynia i zostawiamy na kilka minut, aby przeszły przyprawami ***

*** W tym czasie przygotowujemy sos koreański: do miski przekładamy przeciśnięty czosnek, sos sojowy, słodki sos chilli, olej, ocet winny(lub sok z cytryny), miód i ketchup ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** W powstałej marynacie obtaczamy żeberka (zużyjemy około połowę marynaty, reszta będzie nam później potrzebna) i układamy w naczyniu żaroodpornym. Żeberka pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę do zamarynowania, jeżeli mamy czas, to mięso może marynować się nawet całą noc ***

*** Po tym czasie do naczynia wlewamy około 5 łyżek wody i całość zakrywamy folią aluminiową lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 2 godziny, po tym czasie zdejmujemy folię lub rozcinamy rękaw i pieczemy bez przykrycia przez około 15 minut, aż mięso ładnie się zrumieni ***

*** Po tym czasie pozostały sos koreański przekładamy do rondelka, zagotowujemy i smarujemy nim upieczone żeberka ***

*** Żeberka najlepiej smakują podane z ugotowanym ryżem i świeżą surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments