Klopsiki obfitości


Klopsiki obfitości

Doskonałe klopsiki z mięsa mielonego zapiekane w treściwym i obfitym w pyszne składniki sosie. Rewelacyjny pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych.

 

 

Składniki:

* jeśli zapiekankę będą spożywać mniejsze dzieci, to możemy zmniejszyć ilość lub całkowicie pominąć papryczkę chilli

  • Klopsiki:

0,5kg mielonej wieprzowiny

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

1 cebula

1/3 niewielkiej cukinii

1 papryczka chilli (lub pół)

1 mała marchew (lub pół większej)

2 łyżki siekanej pietruszki

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

  • Sos:

2/3 cukinii

1 nieduża marchew

1 czerwona papryka

1-2 ząbki czosnku

1 pomidor

50 ml słodkiej śmietanki 30%

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia

  • Dodatkowo:

olej do smażenia

1 łyżeczka masła

2 łyżki bułki tartej i 2 łyżki mąki – do obtoczenia klopsików

10dkg tartego żółtego sera

1 kulka mozzarelli

 

 

 

*** Cukinię i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, a pietruszkę, cebulę i papryczkę chilli drobno siekamy ***

*** Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do mięsa dodajemy przygotowane wcześniej warzywa

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej wymieszanej z mąką ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy klopsiki ***

*** Klopsiki smażymy z każdej strony na rumiano i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ***

*** Przygotowujemy sos. Na patelni podsmażamy startą na tarce marchewkę oraz cukinię i pokrojoną w kostkę paprykę ***

*** Po chwili dodajemy przeciśnięty czosnek oraz pokrojonego w kostkę pomidora i smażymy jeszcze przez około 2 minuty ciągle mieszając ***

*** Po tym czasie całość zalewamy śmietanką, mieszamy i zagotowujemy ***

*** Sos doprawiamy do smaku i przelewamy do naczynia z klopsikami ***

*** Na wierzchu posypujemy startym serem oraz układamy pokrojoną na kawałki mozzarellę ***

*** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 20 minut ***

*** Przed podaniem danie możemy posypać siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE