Biała kiełbasa pieczona w piwie


Biała kiełbasa pieczona w piwie

Pewniak na Wielkanoc! Soczysta i aromatyczna kiełbasa z pieca w gęstym sosiku cebulowo-piwnym. Świetnie smakuje zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i jako zimna przekąska. Polecam!

 

 

Składniki:

7-8 surowych białych kiełbas

2-3 duże cebule

ok 1,5 szklanki ciemnego piwa

2 łyżki miodu

4 łyżki musztardy

1 łyżka masła

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta chilli

sól, pieprz

 

 

 

*** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na roztopionym maśle do czasu, aż się zeszkli ***

*** Cebulę oprószamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy także majeranek, paprykę i chilli ***

*** W miseczce mieszamy ze sobą musztardę z miodem (jeśli miód nie jest płynny możemy go podgrzać) ***

*** Połowę mieszanki miodowo-musztardowej dodajemy do cebuli, mieszamy. Cebulę wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego ***

*** Na cebuli układamy kiełbaski, nakłuwamy je w kilku miejscach wykałaczką i całość zalewamy piwem do połowy ***

*** Kiełbaski smarujemy z wierzchu pozostałą mieszanką miodowo-musztardową ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 50 minut, aż kiełbaski ładnie się zrumienią, a cebulka z piwem stworzy gęsty sos ***

*** Przed podaniem potrawę możemy posypać siekaną natką pietruszki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Biała kiełbasa pieczona w piwie