Rogaliki krucho-drożdżowe
Proste i szybciutkie w przygotowaniu, możemy je dowolnie nadziać – powidłami, owocami, czekoladą lub konfiturą, zawsze wychodzą bardzo smaczne. Nie musimy czekać, aż ciasto urośnie jak w przypadku tradycyjnych rogali drożdżowych, więc są wprost ekspresowe w wykonaniu. Szybkie rogaliki kruche zawsze wychodzą idealnie puszyste. Nie są za duże, więc świetnie sprawdzą się na przyjęciu, tak na dwa kęsy 😉
Składniki na szybkie rogaliki kruche
- 0,5 kg mąki pszennej
- 16g suchych drożdży (użyłam 2 opakowania po 8g)
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200g tłuszczu – użyłam masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania rogalików)
Dodatkowo:
- powidła, krem czekoladowy lub owoce – do nadziania rogalików
- cukier puder do posypania
Najpierw masło przekładamy do garnka i roztapiamy.
Następnie do roztopionego masła wlewamy mleko, mieszamy.
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, mieszamy.
Do mąki dodajemy cukry, ciepłe masło z mlekiem, oraz wbijamy jajka i żółtko. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładką masę – można użyć robota.
Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części.
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę nadzienia.
U mnie połowa rogalików została nadziana konfiturą, a połowa kremem czekoladowym. Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem.
Gotowe, szybkie rogaliki kruche układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Rogaliki krucho drożdżowe z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem.
Szybkie rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C przez około 20 minut – do mocnego zrumienienia.
Po przestudzeniu nasze szybkie rogaliki kruche oprószamy cukrem pudrem.
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
Rogale marcińskie – wg oryginalnego przepisu
Przepisy na pyszne i efektowne ciasta






















