szybkie rogaliki kruche

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Proste i szybciutkie w przygotowaniu, możemy je dowolnie nadziać – powidłami, owocami, czekoladą lub konfiturą, zawsze wychodzą bardzo smaczne. Nie musimy czekać, aż ciasto urośnie jak w przypadku tradycyjnych rogali drożdżowych, więc są wprost ekspresowe w wykonaniu. Szybkie rogaliki kruche zawsze wychodzą idealnie puszyste. Nie są za duże, więc świetnie sprawdzą się na przyjęciu, tak na dwa kęsy 😉

 

szybkie rogaliki kruche

Składniki na szybkie rogaliki kruche

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 16g suchych drożdży (użyłam 2 opakowania po 8g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200g tłuszczu – użyłam masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania rogalików)

Dodatkowo:

  • powidła, krem czekoladowy lub owoce – do nadziania rogalików
  • cukier puder do posypania

Rogaliki krucho drożdżowe

Najpierw masło przekładamy do garnka i roztapiamy.

Roztapiamy masło w garnku

Następnie do roztopionego masła wlewamy mleko, mieszamy.

Mleko wlane do masła w garnuszku

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, mieszamy.

Wyrabiamy ciasto na rogaliki

Do mąki dodajemy cukry, ciepłe masło z mlekiem, oraz wbijamy jajka i żółtko. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładką masę – można użyć robota.

Ciasto na rogaliki kruche

Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na pięć części.

Ciasto na rogale podzielone na części

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę nadzienia.

Ciasto z nadzieniem zawijamy w rogale

U mnie połowa rogalików została nadziana konfiturą, a połowa kremem czekoladowym. Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem ku węższemu, końcówka ciasta powinna znaleźć się pod rogalikiem.

szybkie rogaliki kruche z nadzieniem czekoladowym

Gotowe, szybkie rogaliki kruche układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

szybkie rogaliki kruche ułożone na blasze do pieczenia

Rogaliki krucho drożdżowe z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem.

Przepis na rogaliki krucho drożdżowe

Szybkie rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170’C przez około 20 minut – do mocnego zrumienienia.

kruche rogaliki po wyjęciu z piekarnika

Po przestudzeniu nasze szybkie rogaliki kruche oprószamy cukrem pudrem.

Pyszne szybkie rogaliki kruche

Rogaliki kruche i szybkie

*** Smacznego ***

POLECAM TAKŻE:

Rogale marcińskie – wg oryginalnego przepisu

Rogale marcińskie

 

Puszyste rogaliki jogurtowe

Puszyste rogaliki jogurtowe

 

Bezproblemowe rogaliki serowe

Pyszne rogaliki serowe

 

Ciasta bez pieczenia

Przepisy na ciasta bez pieczenia

 

Przepisy na pyszne i efektowne ciasta

Przepisy na efektowne ciasta na przyjecie

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry