Ogórki w zalewie gyros


Ogórki w zalewie gyros

Rewelacyjna sałatka ogórkowa w zalewie z przyprawą gyros. Słyszałam o tych ogóreczkach wiele pochwał, więc postanowiłam również spróbować, i powiem Wam, że jest to strzał w dziesiątkę. Pyyyszne! Warto zrobić 🙂

 

 

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych

3 papryki

3 marchewki

3 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki soli kamiennej

2,5 szklanki cukru

1 szklanka octu 10%

0,5 szklanki oleju

25g przyprawy gyros

 

 

*** Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry ***

*** Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy ***

*** Marchew obieramy i kroimy w krążki ***

*** Cebulę kroimy w średniej wielkości kawałki ***

*** Papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) kroimy w dużą kostkę ***

*** Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski z warzywami ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Następnie do miseczki wsypujemy cukier, wlewamy ocet oraz olej i wsypujemy przyprawę gyros ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Tak przygotowaną zalewę wlewamy do miski z warzywami i wszystko dokładnie mieszamy  ***

*** Całość odkładamy na 6 godzin. Co jakiś czas warzywa mieszamy.  Z początku zalewy będzie mało, ale z biegiem czasu warzywa puszczą sok i zalewy przybędzie ***

*** Po tym czasie ogórki razem z zalewą przekładamy do słoiczków ***

*** Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

4.1 59 votes
Article Rating

Leave a Reply

33 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Elżbieta Rutkowska
Elżbieta Rutkowska
7 miesięcy temu

To jest mega pyszne, lepszych ogórków nie jadłam. Zapisuję i lecę robić większą porcję.

Anonimowo
Anonimowo
7 miesięcy temu

Rewelacja. Z tą przyprawą wychodzą naprawdę wyśmienicie. Polecam niezdecydowanym.

Barbara Walecka
Barbara Walecka
2 lat temu

Witam, czy można to na noc w tej zalewie zostawić?

Małgorzata Janeczek
Małgorzata Janeczek
2 lat temu

Witam
Mam pytanie, czy marchew w tym przepisie jest surowa?

Kasia
2 lat temu

Czy mogę nie dawać marchewki?

Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Witam. Jak zostawię ogórki w zalewie na jakieś 8h to coś się stanie? Będę robiła pierwszy raz i wolę dopytać 🙂

gumbee
gumbee
3 lat temu

Pyszne ogóreczki! Dałam połowę ilości cukru i wyszły w sam raz. Zdecydowanie do powtórzenia w większej porcji

Paulina
Paulina
3 lat temu

Czy zalewa musi zakrywac warzywa w sloiku, mi wystarczylo zalewy na 3/4 wysokosci.

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Można ta sałatkę zrobić z ogórkami szklarniowymi?

Maria
Maria
3 lat temu

Witam a czy ma Pani może przepis na ostrzejszą zalewę? Zastanawiam się czy mogę zamiast przyprawy gyros dać chili tylko boję się że może coś nie będzie do siebie pasować? Jak Pani uważa?

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Pyszne ogóreczki. Chyba zrobię jeszcze jedną porcje bo te zjemy jeszcze pewnie przed zimą

Lilla Gajda
Lilla Gajda
3 lat temu

A proszę powiedzieć czy odlewa Pani wodę jak ogórki puszczą sok czy dodaje Pani całą tą zalewę do tego soku.

Agnieszka Gutowska
Agnieszka Gutowska
3 lat temu

Dałam dużo mniej cukru, trochę więcej przyprawy do gyrosa, odrobinę ostrej papryki i ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego do zalewy. Na surowo było b. dobre. Efekt ostateczny jeszcze nieznany

Kamil la
Kamil la
3 lat temu

Robiłam ogórki w zalewie gyros. Wyszły mi jakieś gluty a nie zalewa. Ogólnie ohydnie to wygląda. W smaku dobre ale te gluty wywołują u mnie odruch wymiotny. Więcej ich nie zrobię. Nie polecam jeśli jest ktoś uczulony na jakość sałatek.

Gość
Gość
3 lat temu

Witam. Czy zamiast soli kamiennej można dodać zwykłą?

Iwcia
Iwcia
3 lat temu

Witam,ma być dwie szklanki cukru czy dwie łyżki?

Aneta
Aneta
3 lat temu

Rewelacyjne. Pierwszy raz pasteryzowałam słoiki w piekarniku i wyszło super, wszystkie słoiki się zamknęły. Dziękuje za ten super pomysł. Jeśli chodzi o ogóreczki to… niebo w gębie! Muszę zrobić kolejną porcje 😉

Magda
Magda
3 lat temu

Zdecydowanie nasze smaki. Pyszneee! To już któryś z kolei przepis z tego bloga, który wypróbowałam i zawsze jestem zachwycona. Wszystko wychodzi i jest bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Ja użyłam octu jabłkowego i wszystko się udało.

AGATA
AGATA
3 lat temu

Można zastąpić ocet 10% octem jabłkowym ?

Hiacynta
Hiacynta
3 lat temu

A może ma Pani jakiś pomysł na sałatkę z fasolką szparagową? Mam jej duzo w ogródku i nie wiem co z nią zrobić …. 🙂

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Pyszne, moje smaki:) Mi wyszło z tych proporcji 8 półlitrowych słoików.

Milena
Milena
3 lat temu

Witam Pasteryzowane 30 minut od wstawienia do piekarnika czy od zagrzania się do 130 stopni?

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

A ile słoików wychodzi z tej porcji.

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Czy może być przyprawa kebab-gyros?