Ogórki w zalewie gyros - 0A710661 BA1E 44C1 B840 4FFE103EC8A1

Ogórki w zalewie gyros

Ogórki w zalewie gyros

Rewelacyjna sałatka ogórkowa w zalewie z przyprawą gyros. Słyszałam o tych ogóreczkach wiele pochwał, więc postanowiłam również spróbować, i powiem Wam, że jest to strzał w dziesiątkę. Pyyyszne! Warto zrobić 🙂

 

Ogórki w zalewie gyros - 309BA570 7774 471E B216 186E450101C4

 

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych

3 papryki

3 marchewki

3 cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki soli kamiennej

2,5 szklanki cukru

1 szklanka octu 10%

0,5 szklanki oleju

25g przyprawy gyros

 

Ogórki w zalewie gyros - 1CCA3E8D 46D4 456B 87FF 81E6779A2473

 

*** Ogórki myjemy i kroimy w grube plastry ***

Ogórki w zalewie gyros - 20F14C79 2F27 411A B7FC 7A7545D74D16

*** Pokrojone ogórki przekładamy do dużej miski i zasypujemy solą. Dokładnie mieszamy ***

Ogórki w zalewie gyros - 64EF1CFF 04B3 4A77 84B0 3C66535F5897

*** Marchew obieramy i kroimy w krążki ***

Ogórki w zalewie gyros - EEC4D1F6 276D 4168 9B2B F8330A03AB44

*** Cebulę kroimy w średniej wielkości kawałki ***

Ogórki w zalewie gyros - FF8C6A30 6FF7 4597 A78B 46864CAA8202

*** Papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) kroimy w dużą kostkę ***

Ogórki w zalewie gyros - DD2629D7 CCEF 4C60 858E A23745BDD9EE

*** Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski z warzywami ***

Ogórki w zalewie gyros - 9028C0EE ADBE 43EF 8A68 9F30A3B5EF34

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

Ogórki w zalewie gyros - 958C4452 B124 438E A19C 6C30D9396C35

*** Następnie do miseczki wsypujemy cukier, wlewamy ocet oraz olej i wsypujemy przyprawę gyros ***

Ogórki w zalewie gyros - E9337244 DA02 4AC2 8842 32194309F10C

*** Całość dokładnie mieszamy ***

Ogórki w zalewie gyros - 6ABF235A 8AE7 41B7 A469 CC765AD5A12F

*** Tak przygotowaną zalewę wlewamy do miski z warzywami i wszystko dokładnie mieszamy  ***

Ogórki w zalewie gyros - A0964C88 A1E2 4C8A A077 F8D2CB9AB32F

*** Całość odkładamy na 6 godzin. Co jakiś czas warzywa mieszamy.  Z początku zalewy będzie mało, ale z biegiem czasu warzywa puszczą sok i zalewy przybędzie ***

Ogórki w zalewie gyros - 1CCA3E8D 46D4 456B 87FF 81E6779A2473

*** Po tym czasie ogórki razem z zalewą przekładamy do słoiczków ***

Ogórki w zalewie gyros - 7BDB22FF 1ED4 4F85 9979 2E18F147A9AF

*** Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy. Pasteryzacji można dokonać w garnku, w piekarniku albo w zmywarce ***

Ogórki w zalewie gyros - 0A710661 BA1E 44C1 B840 4FFE103EC8A1

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
  3. W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Ogórki w zalewie gyros - FullSizeRender4 12

Ogórki w zalewie gyros - FullSizeRender4 4

Ogórki w zalewie gyros - FullSizeRender8

Ogórki w zalewie gyros - 65C68167 DBAE 496A AA43 46163B76DBF3

42 komentarze do “Ogórki w zalewie gyros”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Myślę, że nic się nie stanie jeśli ogórki będą stać np 8 godzin zamiast 6, ale muszą być co jakiś czas mieszane, więc zostawienie ich na noc raczej się nie sprawdzi.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Zazwyczaj do zapraw tego typu daje się dużą ilość cukru, ona później nie jest tak mocno wyczuwalna, proszę spróbować

  1. Witam a czy ma Pani może przepis na ostrzejszą zalewę? Zastanawiam się czy mogę zamiast przyprawy gyros dać chili tylko boję się że może coś nie będzie do siebie pasować? Jak Pani uważa?

    1. Monika - Blog z apetytem

      Witam, myślę, że można dodać chilli dla zaostrzenia smaku, ale z przyprawy gyros bym nie rezygnowała, a najwyżej trochę zmniejszyłabym jej ilość.

  2. Agnieszka Gutowska

    Dałam dużo mniej cukru, trochę więcej przyprawy do gyrosa, odrobinę ostrej papryki i ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego do zalewy. Na surowo było b. dobre. Efekt ostateczny jeszcze nieznany

  3. Robiłam ogórki w zalewie gyros. Wyszły mi jakieś gluty a nie zalewa. Ogólnie ohydnie to wygląda. W smaku dobre ale te gluty wywołują u mnie odruch wymiotny. Więcej ich nie zrobię. Nie polecam jeśli jest ktoś uczulony na jakość sałatek.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Chyba coś poszło nie tak 🙁 zalewa powinna być jednolita i płynna, nie może mieć żadnych grudek ani tym podobnych. Składniki zalewy trzeba dokładnie wymieszać tak jak jest to napisane i pokazane w przepisie.

    1. Monika - Blog z apetytem

      Witam, ma być 2,5 szklanki cukru. Proszę się nie bać 😉 jak ktoś nie robił takich przetworów to się wydaje dużo ale do różnego rodzaju sałatek ogórkowych często używa się takiej ilości cukru.

  4. Rewelacyjne. Pierwszy raz pasteryzowałam słoiki w piekarniku i wyszło super, wszystkie słoiki się zamknęły. Dziękuje za ten super pomysł. Jeśli chodzi o ogóreczki to… niebo w gębie! Muszę zrobić kolejną porcje 😉

  5. Zdecydowanie nasze smaki. Pyszneee! To już któryś z kolei przepis z tego bloga, który wypróbowałam i zawsze jestem zachwycona. Wszystko wychodzi i jest bardzo smaczne. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  6. A może ma Pani jakiś pomysł na sałatkę z fasolką szparagową? Mam jej duzo w ogródku i nie wiem co z nią zrobić …. 🙂

    1. Monika - Blog z apetytem

      Witam, pasteryzujemy 30 minut od czasu wstawienia słoików do piekarnika. Ja tak zrobiłam i wszystkie słoiki mi się ładnie zamknęły

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry