Ketchup z cukinii z papryką

Ketchup z cukinii z papryką

Ostatnio wszyscy go robią więc i u mnie nie mogło tego cudu zabraknąć. Ketchup z cukinii z papryką to gęsty, przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :))  Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin 🙂

Gęsty sos o słodko kwaśnym smaku

Składniki na ketchup z cukinii

  • 1,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 czerwone papryki (miałam podłużne ale mogą też być zwykłe)
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • Szczypta chilli
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka octu 6% lub pół szklanki octu 10%

Ketchup z cukinii z papryką - składniki

Na początek cukinie obieramy ze skóry i razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wszystko zasypujemy solą (3 łyżki) i odstawiamy na około 6 godzin.

Cukinia tarta na tarce z dodatkiem papryki

Następnie wsypujemy cukier (1 szklanka) i wszystko, razem z powstałym sosem gotujemy przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Po tym czasie gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat (400g), ocet (1 szklanka) i przyprawy: po jednej łyżeczce pieprzu, słodkiej papryki i szczyptę chilli. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Koncentrat pomidorowy dodany do startej cukini

Po tym czasie całość miksujemy blenderem na gładką masę

Sos w trakcie mieszania mikserem

Ketchup z cukinii z papryką wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia (Ja nie pasteryzowałam, nalałam gorący ketchup do słoiczków, zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i też się ładnie pozamykały, jeżeli jednak chcemy je przechowywać przez dłuższy czas to myślę, że warto pasteryzować)

Ketchup z cukinii z papryką

Ketchup z cukinii w słoikach
Ketchup z cukinii z papryką

Keczup w słoikach

Keczup z cukinii z papryką

*** Smacznego ***

Serdecznie polecam Wam także, bijącą wszelkie rekordy popularności na blogu z apetytem- sałatkę z cukinii

 

 

8 komentarzy do “Ketchup z cukinii z papryką”

  1. Keczup bardzo dobry, jednak 3 łyżki soli to zdecydowanie dla mnie za dużo. Wyszedł bardzo słony. W większości przepisów jest 1,5 łyżki i to by wystarczyło.

  2. Bardzo smaczny zrobiłam z trzech porcji i jescze pewnie zrobię. Jeżeli ostry dodaj mniej octu.Z kabaczka jak najbardziej można przecież to z tej samej rodziny.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry