Ketchup z cukinii z papryką


Ketchup z cukinii z papryką

Ostatnio wszyscy go robią więc i u mnie nie mogło tego cudu zabraknąć. Jest to gęsty, przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :))  Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin 🙂

Gęsty sos o słodko kwaśnym smaku

Składniki:

1,5 kg cukinii

0,5 kg cebuli

3 czerwone papryki (miałam podłużne ale mogą też być zwykłe)

3 łyżki soli

1 szklanka cukru

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Szczypta chilli

400 g koncentratu pomidorowego

1 szklanka octu 6% lub pół szklanki octu 10%

Składniki na ketchup z cukini

*** Cukinie obieramy ze skóry i razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wszystko zasypujemy solą (3 łyżki) i odstawiamy na około 6 godzin ***

Cukinia ztarta na tarce z dodatkiem papryki

*** Następnie wsypujemy cukier (1 szklanka) i wszystko, razem z powstałym sosem gotujemy przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Po tym czasie gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat (400g), ocet (1 szklanka) i przyprawy: po jednej łyżeczce pieprzu, słodkiej papryki i szczyptę chilli. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut ***

Koncentrat pomidorowy dodany do startej cukini

*** Po tym czasie całość miksujemy blenderem na gładką masę ***

Sos w trakcie mieszania mikserem

*** Ketchup wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia (Ja nie pasteryzowałam, nalałam gorący ketchup do słoiczków, zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i też się ładnie pozamykały, jeżeli jednak chcemy je przechowywać przez dłuższy czas to myślę, że warto pasteryzować) ***

Ketchup z cukinii w słoiczkach

sos z cukini zamknięty w słoikach

Pasteryzowane słoiki z ketchupek z cukinii

Słodkokwaśny sos z cukinią

*** Smacznego ***

 

Serdecznie polecam Wam także, bijącą wszelkie rekordy popularności na blogu z apetytem- sałatkę z cukinii:

https://blogzapetytem.pl/2017/08/26/salatka-cukinii-sloikow/

 

 

3.8 29 votes
Article Rating

Leave a Reply

8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Witam, czy cukinie waży Pani przed obraniem?

Beciulka
Beciulka
3 lat temu

Zrobiłam, faktycznie dobry. Ale dodam na drugi raz mniej octu

Anonim
Anonim
3 lat temu

Przepyszny a doprawia się według swojego smaku

Dorota
Dorota
3 lat temu

Keczup bardzo dobry, jednak 3 łyżki soli to zdecydowanie dla mnie za dużo. Wyszedł bardzo słony. W większości przepisów jest 1,5 łyżki i to by wystarczyło.

Anonimowo
Anonimowo
3 lat temu

Bardzo smaczny zrobiłam z trzech porcji i jescze pewnie zrobię. Jeżeli ostry dodaj mniej octu.Z kabaczka jak najbardziej można przecież to z tej samej rodziny.

Natalia
Natalia
3 lat temu

Czy można skorzystać z kabaczka?

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Dobry ten ketchup ale strasznie ostry. Dlaczego nie jest napisane że taki ostry

Adrianna
Adrianna
4 lat temu

Zrobiłam, bardzo smaczny, polecam!