Ketchup z cukinii z papryką
Ostatnio wszyscy go robią więc i u mnie nie mogło tego cudu zabraknąć. Ketchup z cukinii z papryką to gęsty, przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin 🙂
Składniki na ketchup z cukinii
- 1,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 3 czerwone papryki (miałam podłużne ale mogą też być zwykłe)
- 3 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- Szczypta chilli
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka octu 6% lub pół szklanki octu 10%
Na początek cukinie obieramy ze skóry i razem z obraną cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wszystko zasypujemy solą (3 łyżki) i odstawiamy na około 6 godzin.
Następnie wsypujemy cukier (1 szklanka) i wszystko, razem z powstałym sosem gotujemy przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Po tym czasie gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat (400g), ocet (1 szklanka) i przyprawy: po jednej łyżeczce pieprzu, słodkiej papryki i szczyptę chilli. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Po tym czasie całość miksujemy blenderem na gładką masę
Ketchup z cukinii z papryką wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia (Ja nie pasteryzowałam, nalałam gorący ketchup do słoiczków, zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i też się ładnie pozamykały, jeżeli jednak chcemy je przechowywać przez dłuższy czas to myślę, że warto pasteryzować)

*** Smacznego ***
Serdecznie polecam Wam także, bijącą wszelkie rekordy popularności na blogu z apetytem- sałatkę z cukinii













Witam, czy cukinie waży Pani przed obraniem?
Zrobiłam, faktycznie dobry. Ale dodam na drugi raz mniej octu
Przepyszny a doprawia się według swojego smaku
Keczup bardzo dobry, jednak 3 łyżki soli to zdecydowanie dla mnie za dużo. Wyszedł bardzo słony. W większości przepisów jest 1,5 łyżki i to by wystarczyło.
Bardzo smaczny zrobiłam z trzech porcji i jescze pewnie zrobię. Jeżeli ostry dodaj mniej octu.Z kabaczka jak najbardziej można przecież to z tej samej rodziny.
Czy można skorzystać z kabaczka?
Dobry ten ketchup ale strasznie ostry. Dlaczego nie jest napisane że taki ostry
Zrobiłam, bardzo smaczny, polecam!