Pstrąg pieczony z masłem ziołowym


Pstrąg pieczony z masłem ziołowym

Smakowite białe mięsko i chrupiąca skórka a do tego ten pyszny ziołowy smak i cudowny unoszący się po całej kuchni zapach, trudno się oprzeć takiej rybce. W ciepły dzień można również takiego pstrąga przyrządzić na grillu. Palce lizać :))

Składniki:

2 świeże pstrągi- wypatroszone

1 łyżka masła

po 1 łyżeczce posiekanych lub suszonych ziół: pietruszki, tymianku, bazylii

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

1 łyżka soku z cytryny

4 plasterki cytryny

 

*** Pstrąga myjemy, osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem i wstawiamy na 30 minut do lodówki ***

Świeże wypatroszone pstrągi

*** W miseczce mieszamy: masło (1 łyżkę), zioła (pietruszka, bazylia, tymianek- po 1 łyżeczce), sól i pieprz (po szczypcie), przeciśnięte dwa ząbki czosnku oraz z sok z cytryny (1 łyżka) ***

Farsz ziołowy z cytryną do pstrąga

*** Tak powstałym masełkiem ziołowo-cytrynowym faszerujemy ryby ***

Pstrągi faszerowane masłem ziołowym

*** Pstrągi pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut lub grillujemy ułożone na kratkach do grillowania ryb ***

Grilowane pstrągi z cytryną

*** Podajemy obłożone plasterkami cytryny ***

Faszerowane masłem pstrągi z piekarnika

*** SMACZNEGO ***

 

KOMENTARZE