Pieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika


Pieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika

Pyszny i kolorowy obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku i to w zdrowszej wersji, bo warzywa i ryby nie są smażone w głębokim tłuszczu, a pieczone. Całe danie robi się razem za jednym zamachem, jedyne na co musimy zwrócić uwagę to to, że połowę „frytek” pieczemy przez 40 minut, a resztę warzyw i rybę dokładamy w połowie czasu i pieczemy przez 20 minut.

 

 

Składniki:

  • Ryba:

2 pstrągi

sól, pieprz cytrynowy

2 łyżeczki masła

2 ząbki czosnku

4 łodyżki natki pietruszki

  • Frytki:

2-3ziemniaki

1-2 marchewki

1 niewielka cukinia

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej

1-2 buraki

ok 2 łyżki oliwy lub oleju

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano i bazylia

 

 

 

*** Wypatroszone pstrągi dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy z dwóch stron na skórce ***

*** Rybę dokładnie nacieramy w środku i na wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym i odkładamy na co najmniej jedną godzinę, aby przeszła przyprawami ***

*** Po tym czasie przygotowujemy frytki warzywne: ziemniaki, marchew oraz buraka obieramy i kroimy w dość grube paski. Wszystko przekładamy na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy olejem lub oliwą i dokładnie mieszamy. Następnie warzywa posypujemy przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy  ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, aż warzywa zaczną się rumienić. W międzyczasie paprykę i cukinie kroimy w podłużne paski ***

*** W tym czasie przygotowujemy również rybę. Do środka każdego pstrąga wkładamy łyżeczkę masła, przecięty na pół ząbek czosnku i po dwie łodyżki natki pietruszki ***

*** Tak przygotowane pstrągi umieszczamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Po 20 minutach pieczenia frytek, blaszkę wyjmujemy na chwilę z piekarnika, warzywa mieszamy i dokładamy cukinię oraz paprykę. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 20 minut – aż warzywa zrumienią się i nabiorą chrupkości. Razem z warzywami do piekarnika wkładamy rybę i pieczemy (bez przykrycia) przez 20 minut w tej samej temperaturze ***

*** U mnie ryba piekła się na środkowym poziomie piekarnika, a frytki o poziom wyżej ***

*** Danie podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika ****

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Pieczony pstrąg i frytki warzywne z piekarnika