Ryba po japońsku - FullSizeRender9 1

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Pyszna rybka smażona w cieście i marynowana w słodko-kwaśnej zalewie, z lekko chrupiącymi warzywami. Jak dla mnie jest jeszcze smaczniejsza od swojej „koleżanki” ryby po grecku. Polecam!

 

Składniki:

około 0,5 kg filetów rybnych (np. miruna, morszczuk, mintaj, dorsz)

3-4 płaty papryki konserwowej

3-4 ogórki konserwowe

2 cebule

sól i pieprz

olej do smażenia

 

Zalewa:

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki wody

1/4 szklanki oleju

4 łyżki octu

4 łyżki ketchupu

4 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

 

 

Ciasto:

1 jajko

1/4 szklanki wody

1/2 szklanki mąki

szczypta soli i pieprzu

 

Ryba po japońsku - FullSizeRender4 1

 

*** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

Ryba po japońsku - FullSizeRender11

*** Składniki ciasta ( wodę, mąkę i jajko + szczypta soli i pieprzu) mieszamy razem ***

Ryba po japońsku - FullSizeRender5 1

*** Rybę moczymy w cieście i smażymy z dwóch stron na złoty kolor ***

Ryba po japońsku - FullSizeRender10 1

*** Paprykę oraz ogórki kroimy w paseczki ***

Ryba po japońsku - FullSizeRender7 1

*** Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju ***

Ryba po japońsku - FullSizeRender12

*** Do cebuli dodajemy paprykę oraz ogórki i całość dusimy kilka minut pod przykryciem ***

Ryba po japońsku - FullSizeRender8 1

*** W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą wszystkie składniki zalewy ***

Ryba po japońsku - FullSizeRender2 1

*** Gotową zalewę wlewamy do warzyw i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

Ryba po japońsku - FullSizeRender6 1

*** W miseczce układamy warstwowo: trochę farszu, na to ryba, farsz, ryba i farsz ***

Ryba po japońsku - FullSizeRender3 1

*** Tak przygotowaną rybę odkładamy do lodówki na 24 godziny ***

Ryba po japońsku - FullSizeRender9 1

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Ryba po grecku

Ryba z warzywami w zalewie

 

4 komentarze do “Ryba po japońsku”

  1. My ją uwielbiamy. Od kiedy odkryłam ten przepis, ta pyszna rybka gości u nas na każde święta i imprezy. Może to rzecz gustu, ale jeszcze nie spotkałam się, żeby komuś nie smakowała…

  2. Zimna nalesnikowa panierka nasączona octem z papryki konserwowej razem z zimna rybą od ktorej sie ta panierka odkleja… Duuuzo rzeczy mi smakuje i ogolnie nie jestem wybredny ale takiego ochydztwa to dawno nie próbowałem i wywalilem 3/4 do kosza, szkoda tylko dorsza…

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry