Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 4559206E 6E6B 422D 95E9 168091386BFB

Faszerowane rolady z mięsa mielonego

Roladki z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami

Bardzo smaczne i proste w przygotowani, roladki wieprzowe z pysznym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 4CA5E870 0C43 460C A3A5 48CB89C8EC32

 

Składniki:

0,5kg wieprzowego mięsa mielonego

1 jajko

2 łyżki kaszy manny (lub bułki tartej)

1/2 szklanki mąki

250g kapusty kiszonej

150g pieczarek

1 cebula

1 łyżka masła

2 szklanki bulionu mięsnego lub rosołu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

3 plasterki suszonych grzybów

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona, zielona pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

 

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - DD8B648F 01CC 4B41 832E ADCD80DFB6F2

 

*** Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 9E8608A7 7BD3 46C8 BC10 81A1DBEE38EF

*** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 82023C06 2D17 46C8 A040 D9DD9B1BAC00

*** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 2E5AB028 9497 4780 8F2A B8A5D409B511

*** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 7AF7A9A0 41C0 4B24 B2B6 5CF7C1089AC8

*** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce, na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - B16E8D44 1FDF 4EB1 BE93 C80E91294CDE

*** Mięso z farszem zwijamy do środka, formujemy w dłoniach tworząc rolady i obtaczamy w mące ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 17D218A8 2414 42CF 9A32 A358AC766EC6

*** Roladki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - B0FFDB38 ACDF 4365 B47F E3AC478EBC09

*** Następnie mięso zalewamy bulionem, dodajemy suszone grzyby, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - D739C643 3EA3 4A6C BBFD 86F3E6B0BC5D

*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 7B920D63 5CDF 4ABC BE40 E1A3E00884A0

*** W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki. Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 4559206E 6E6B 422D 95E9 168091386BFB

*** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą oraz warzywami ***

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 4CA5E870 0C43 460C A3A5 48CB89C8EC32

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - IMG 3770

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

Faszerowane rolady z mięsa mielonego - IMG 1742

8 komentarzy do “Faszerowane rolady z mięsa mielonego”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Po obtoczeniu mięsa w mące, roladki należy dobrze uformować w rękach, delikatnie je ściskając. Wówczas nie powinny popękać.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry