Zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty


Zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty

Takie trochę gołąbki z piekarnika. Pyszna i treściwa zapiekanka, którą spokojnie naje się cała rodzinka. Jak zazwyczaj przy daniach przyrządzanych w piekarniku, tak i teraz polecam jednocześnie upiec ziemniaczki, dzięki czemu będziemy mieć cały obiad za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK)

 

 

Składniki:

ok 800g wieprzowego mięsa mielonego

2 cebule

2 jajka

2 łyżki musztardy

1 łyżka koncentratu

3-4 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

10 dkg boczku wędzonego – w cienkich plasterkach

pół główki białej kapusty

tłuszcz do smażenia

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartę, musztardę, koncentrat oraz przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy ***

*** Kapustę szatkujemy ***

*** Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojoną kapustę, smażymy przez kilka minut często mieszając ***

*** Blaszkę lub żaroodporne naczynie natłuszczamy (ja wyłożyłam papierem do pieczenia ale nie polecam tego sposobu, gdyż papier bardzo namaka). Mięso dzielimy na 3 części. Wykładamy pierwszą warstwę mięsa ***

*** Na mięsie wykładamy połowę kapusty z cebulką ***

*** Na kapuście kolejną warstwę mięsa ***

*** Drugą część kapusty ***

*** Znowu mięso ***

*** Na koniec całość zakrywamy plastrami boczku wędzonego ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

KOMENTARZE