Roladki poznańskie z mielonej wołowiny


Roladki poznańskie z mielonej wołowiny

Szukasz pomysłu na pyszny, efektowny i nietrudny w wykonaniu obiad? Zainspiruj się przepisem na nadziewane roladki z mięsa mielonego duszone w aromatycznym i bardzo smakowitym sosie. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

800g mielonej wołowiny

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka

3-4 łyżki musztardy

1 cebula

10 dkg boczku wędzonego

1-2 ogórki kiszone

pół pęczka natki pietruszki

pół czerwonej papryki

mąka do obtoczenia roladek

olej lub smalec do smażenia

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub pół wytrawnego)

liść laurowy, ziele angielskie

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, tartą oraz przyprawy – do smaku. Dokładnie mieszamy ***

***  Przygotowujemy farsz do roladek. Boczek, cebulę, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki, mieszamy ***

*** Mięso dzielimy na 7-8 części, każdą kolejno rozpłaszczamy na desce i smarujemy łyżeczką musztardy ***

*** Na mięsie układamy porcję farszu ***

*** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki. Gotowe dokładnie obtaczamy w mące i ponownie formujemy w rękach lekko ściskając i nadając kształt ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, na rumiany kolor z każdej strony ***

*** Następnie zalewamy winem, dodajemy dwie kulki ziela angielskiego oraz liść laurowy i zagotowujemy ***

*** Dusimy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika, przez około 40 minut, co jakiś czas obracając roladki. W razie potrzeby podlewając bulionem lub wodą. Po tym czasie powstały sos doprawiamy solą oraz pieprzem i zaciągamy niewielką ilością mąki (około 1 łyżką mąki mieszamy z 1/3 szklanki wody, wlewamy do sosu, zagotowujemy i  mieszamy, aż zgęstnieje ***

*** Podajemy posypane siekaną zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

KOMENTARZE