Surówka z białej kapusty z sosem musztardowo-miodowym


Surówka z białej kapusty z sosem musztardowo-miodowym

Bardzo lubię tę surówkę, za jej pyszny smak i prostotę wykonania. Wystarczy pokroić i wymieszać warzywa, zalać sosem, który wykonamy w dwóch ruchach: przekładamy składniki do słoika, zakręcamy i potrząsamy, aż powstanie gładka konsystencja i gotowe. Prawda, że łatwe!

 

 

Składniki:

1/3 główki białej kapusty

ok 10 cm pora – jasna część

2 marchwie

1 czerwona papryka

pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

  • Sos:

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki oliwy

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Pora drobno kroimy ***

*** Kapustę i pora przekładamy do dużej miski, solimy (około 1 łyżeczka soli), mieszamy ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***

*** Paprykę kroimy w kosteczkę, a pietruszkę drobno siekamy ***

*** Kukurydze odsączamy z zalewy i razem z pozostałymi składnikami przekładamy do miski z kapustą, mieszamy ***

*** Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki przekładamy do niedużego słoiczka ***

*** Słoiczek zakręcamy i potrząsamy zawartością do momentu połączenia się składników ***

*** Gotowy sos wlewamy do miski z surówką ***

*** Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE