Naleśniki faszerowane mięsem i kaszą bulgur


Naleśniki faszerowane mięsem i kaszą bulgur

Kolejny pomysł na przetworzenie mięsa, które pozostało nam z obiadu. Taki farsz wykorzystałam też niedawno w pierogach i również wyszło mega pysznie. Do faszerowania naleśników możemy użyć mięso gotowane, pieczone, smażona, a także duszone w sosie. Polecam!

 

 

Składniki:

5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK)

  • Farsz:

ok 0,5 kg mięsa – gotowanego, pieczonego lub smażonego

50g kaszy bulgur

1-2 cebule

1-2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa

  • Dodatkowo:

20dkg żółtego sera

2-3 łyżki pikantnego ketchupu

 

 

*** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki ***

*** Przygotowujemy farsz: kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle ***

*** Do zeszklonej cebuli dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy ***

*** Cebulę z kaszą dodajemy do mięsa ***

*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem sojowym ***

*** Farsz powinien być dość wyraziście przyprawiony ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***

*** Posypujemy niewielką ilością startego żółtego sera ***

*** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Polewamy ketchupem i posypujemy pozostałym startym serem ***

*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15-20 minut – bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE