Naleśniki

Domowe naleśniki na śniadanie lub obiad

Naleśniki

To jest przepis z którego od lat robię naleśniki i zawsze wychodzą rewelacyjne. Wielokrotnie słyszałam powiedzenie, że pierwszego naleśnika trzeba wyrzucić bo przykleja się do patelni lub coś podobnego się z nim dzieje. Otóż powiem Wam szczerze, że ja nigdy takiego problemu nie miałam i nawet nie znam tego zjawiska 🙂 Nie wiem od czego to zależy ale moje naleśniki zawsze wychodzą idealne, staram się aby były cieniutkie i dość mocno przyrumienione bo takie właśnie lubimy.

 

 

Składniki:

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

3/4  szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)

1 łyżka oleju

szczypta soli

+ olej do smażenia

 

*** Podane składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wlewamy około 3-4 łyżki ciasta rozprowadzając je (najlepiej za pomocą łyżki) po całej powierzchni patelni. Smażymy do mocnego zrumienienia i przewracamy na drugą stronę ***

Naleśniki na patelni

*** Z podanych składników wychodzi około 6-8 naleśników ( w zależności od wielkości patelni i grubości naleśników) ***

*** SMACZNEGO ***


KOMENTARZE

Komentarz do “Naleśniki

  • Natalia

    Naleśniki są idealne! Próbowałam wiele przepisów,ale ten jest najlepszy. Ciasto super,zero problemów ze smażeniem. Mleko pominęłam i w całości zastąpiłam wodą lekko gazowaną, dodałam ok.2 łyżek mąki (lubię nieco grubsze naleśniki). Ciasto odstawiłam na ok.30 min i smażyłam. Właśnie wciągnęłam…5 naleśników☺