Krokiety ze słodką kapustą i grzybami


Krokiety ze słodką kapustą i grzybami

Chrupiące krokiety z mega aromatycznym farszem, to pyszna propozycja zarówno na wigilijny jak i świąteczny stół. Najlepiej smakują jako dodatek do czerwonego barszczu. W dzisiejszym przepisie zdradzę Wam pomysł na niezwykle rumianą, chrupiącą i przepyszną panierkę. Polecam!

 

 

Składniki:

ok 10 naleśników PRZEPIS TUTAJ

olej do smażenia

  • Farsz:

pół główki białej kapusty

1 cebula

2 garści suszonych grzybów

30dkg pieczarek

sól, pieprz, majeranek

2 łyżki masła

  • Panierka:

1 szklanka ciasta naleśnikowego

1 szklanka płatków kukurydzianych

1 szklanka bułki tartej

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odkładamy na około 1 godzinę ***

*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Kapustę drobno szatkujemy ***

*** Pokrojoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ***

*** Suszone grzyby odcedzamy i drobno kroimy ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy suszone grzyby, mieszamy i smażymy przez chwilę ***

*** Dokładamy pieczarki i dusimy do odparowania wody z pieczarek ***

*** Dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody kapustę, mieszamy, podsmażamy razem przez chwilę i doprawiamy dość intensywnie do smaku solą, pieprzem i majerankiem ***

*** Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki ***

*** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu ***

*** Zwijamy najpierw boki do środka ***

*** A następnie rolujemy od dołu do góry ***

*** Płatki kukurydziane mielimy w malakserze na drobno ***

*** Zmielone płatki i mieszamy z bułką tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście naleśnikowym, a następnie w mieszance bułki z płatkami ***

*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***

*** Po zdjęciu z patelni układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym. Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE