Szybkie ciasto czekoladowo-bananowe


Szybkie ciasto czekoladowo-bananowe

Proste w przygotowaniu, wilgotne i przepyszne. Najlepiej użyć do ciasta mocno dojrzałych bananów, takich z pociemniałą skórką. Przepis jest naprawdę łatwy i z pewnością każdy sobie z nim poradzi.

Przepis jest na standardową keksówkę, ja miałam większą i szerszą niż ta tradycyjna (taką do wypieku chleba), więc powiększyłam składniki do mojego ciasta o połowę.

 

 

Składniki:

* na standardową keksówkę (12×30 cm – mierzone u góry formy)

2 bardzo dojrzałe banany

3/4 szklanki mleka

50g masła

2 jajka

1 szklanka mąki

4 czubate łyżki ciemnego kakao

pół szklanki cukru

pół łyżeczki sody oczyszczonej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

  • Polewa czekoladowa:

50ml śmietanki kremówki

100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)

 

 

 

*** Do miski wbijamy jajka i dodajemy pokrojone na kawałki banany ***

*** Masło roztapiamy, zdejmujemy z palnika, wlewamy zimne mleko, mieszamy ***

*** Do bananów i jajek dodajemy mleko z masłem i całość blendujemy na gładką masę ***

*** Do masy dodajemy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól ***

*** Całość mieszamy łyżką (nie miksujemy), aż powstanie jednolita masa ***

*** Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45-50 minut. Po tym czasie wypiek sprawdzamy patyczkiem – po wbiciu powinien być nieoklejony ciastem, ale nie musi być suchy, bo ciasto jest dość wilgotne ***

*** Po całkowitym wystudzeniu przygotowujemy polewę. Śmietankę wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy na chwilę ***

*** Po chwili całość dokładnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści, jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę więcej śmietanki ***

*** Ciasto oblewamy polewą i odkładamy do zastygnięcia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

4 komentarzy do “Szybkie ciasto czekoladowo-bananowe

    • Anonim

      Anonimie – Najwidoczniej nieumiejętnie zrobiłeś to ciasto skoro wyszło takie obrzydliwe i najwidoczniej nie nadajesz się na robienie tego typu wypieków. I ewidentnie masz problem z kubkami smakowymi skoro ciasto bananowe na bazie mąki i jajek smakuje ci jak galaretka – może warto odwiedzić lekarza rodzinnego. Robiłam je wielokrotnie z tego przepisu (w postaci babeczek także) i zawsze wychodziło idealne.

  • Karina

    Ciacho wyszło pyszne, wilgotne i mocno bananowe. Dałam trochę więcej cukru niż w przepisie, i żałuję, bo jest trochę za słodkie Dojrzałe banany osładzają wystarczająco, następnym razem dam tyle cukru ile w przepisie. Więc odradzam eksperymentowanie, trzymajcie się przepisu i wyjdzie idealne! ❤️