Szybkie racuchy jogurtowe


Szybkie racuchy jogurtowe

Puszyste, mięciutkie i delikatne w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz placuszki na jogurcie. Są wręcz ekspresowe w wykonaniu, a do tego banalnie proste. A smak… niebo w ustach!

 

 

Składniki:

300ml gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

1 jabłko

  • Dodatkowo:

olej do smażenia ok pół szklanki

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę ***

*** Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt i cukier waniliowy oraz wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto  ***

*** Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po dwie pełne łyżki ciasta na jednego racuszka zachowując odstępy, gdyż placki urosną podczas smażenia. Racuchy smażymy z dwóch stron na rumiano (po około 2 minuty z każdej strony) ***

*** Po zdjęciu z patelni placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 8 sztuk średniej wielkości racuszków ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE