Śledzie w oleju z warzywami


Śledzie w oleju z warzywami

Ciekawe połączenie smaków i kolorów. Prosty i szybki przepis na śledzie w oleju, z dodatkiem chrupiących warzyw. Polecam!

Składniki:

3-4 płaty śledzi a’la  Matjas

1 cebula

1 czerwona papryki

2 ogórki konserwowe

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 słoika marynowanych pieczarek

około pół szklanki oleju

 

*** Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na kawałki, na jeden kęs ***

*** Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka a pieczarki i ogórki w plasterki. Szczypiorek siekamy ***

*** W słoiku lub szklanym naczyniu układamy warstwę śledzi a na niej porcję pokrojonych warzyw. Następnie ponownie śledzie i znowu warzywa, aż do wykończenia składników ***

*** Całość zalewamy olejem i wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Wigilijne śledzie

KOMENTARZE