Ciasto Oreo z bananami


Ciasto Oreo z bananami

Pyszne i efektowne ciasto, które będzie prawdziwą ozdobą stołu. Mega czekoladowy biszkopt, przełożony kremową masą o smaku znanych ciasteczek Oreo i bananami. Świetne połączenie smakowe, które z pewnością podbije podniebienia wszystkich łasuchów. Polecam!

Przepis jest na małą blaszkę, moja ma wymiary 21 x 21 cm, jeżeli chcemy zrobić ciasto w dużej, standardowej foremce, należy podwoić ilość wszystkich składników.

 

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

pół szklanki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

70g masła

30g gorzkiej czekolady

1/4 szklanki kakao

1 jajko

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • Krem Oreo:

250g serka mascarpone

330ml śmietanki 30 lub 36%

40g ciasteczek Oreo

2 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

4-5 bananów

4-5 łyżek dżemu lub konfitury z wiśni lub malin

2-3 łyżki soku z cytryny

 

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: w garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę ***

*** Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy kakao, mieszamy i odkładamy do wystudzenia  ***

*** W misce miksera ubijamy jajko z cukrem na jasną pianę ***

*** Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masę czekoladową i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy naprzemiennie suche składniki i śmietanę, cały czas ubijając. Ciasto wyjdzie dość gęste. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21 x 21 cm ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***

*** Gdy cisto ostygnie przekrawamy je na dwa blaty ***

*** Pierwszy blat ciasta umieszczamy ponownie w foremce i smarujemy z wierzchu dżemem lub konfiturą ***

*** Banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na cieście. Z wierzchu banany smarujemy sokiem z cytryny ***

*** Przygotowujemy krem. Ciasteczka Oreo mielimy w malakserze lub blenderze (w całości, razem z kremem). Możemy również włożyć je d woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem ***

*** Serek mascarpone wraz ze śmietaną i cukrem pudrem umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem. Około 1/3 część kremu odkładamy do miseczki ***

*** Do pozostałego kremu dodajemy ciasteczka, mieszamy ***

*** Krem oreo wykładamy na banany, wyrównujemy (możemy odłożyć kilka łyżek kremu, aby zrobić dekorację na wierzchu ciasta) ***

*** Na krem wykładamy drugi blat ciasta ***

*** Całość przykrywamy odłożoną wcześniej częścią kremu śmietankowego ***

*** Na górze ciasta możemy wykonać rozetki z kremu Oreo, lub posypać startą czekoladę albo kakao ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny przed podaniem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

4.2 6 votes
Article Rating

Leave a Reply

5 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
15 dni temu

Witam!
Chciałabym tylko powiedzieć, że ten blog to jest jakaś petarda!!!
Tyle razy już zaskoczyłam swoich gości daniami na moim stole oczywiście zaczerpniętymi właśnie z tej strony. A komentarz zamieszczam akurat pod tym przepisem bo to ciasto jest mega pyszne!!!!
Pozdrawiam

Anonimowo
Anonimowo
27 dni temu

Witam czy można dodać więcej proszku do pieczenia zamiast sody bo mój organizm nie toleruje sody

Gabriela
Gabriela
1 miesiąc temu

Witam, czy banany w cieście bez posmarowania ich cytryną sczernieją? mam uczulenie na cytrynę:/