Wołowina po zbójnicku - IMG 6822

Wołowina po zbójnicku

Wołowina po zbójnicku

Gęsty i aromatyczny gulasz wołowy z suszoną śliwką, grzybami i boczkiem wędzonym. Świetnie smakuje podany z kluskami lub kaszą, a nawet tylko ze świeżym pieczywem. Pyszny i elegancki obiad, nie tylko na specjalne okazje.

 

Wołowina po zbójnicku - IMG 6822

 

Składniki:

ok 800g wołowiny gulaszowej

ok 10dkg boczku wędzonego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 szklanka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)

1 szklanka bulionu

garść suszonych grzybów

garść suszonych śliwek

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka mąki

olej do smażenia

 

Wołowina po zbójnicku - IMG 6826

 

*** Wołowinę kroimy w paski i obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem oraz papryką), mieszamy ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6769

*** Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek wędzony ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6785

*** Dodajemy pokrojoną na kawałki cebulę, mieszamy, a gdy się zeszkli dokładamy posiekany czosnek ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6786

*** Cebulę z boczkiem przesuwamy na boki, dolewamy na środek niewielką ilość oleju, rozgrzewamy i dokładamy mięso ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6787

*** Smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż mięso straci surowy kolor ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6789

*** Wlewamy wino i zagotowujemy ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6791

*** Dodajemy suszone grzyby, liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego. Całość dusimy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez około 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy bulionem ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6793

*** Po tym czasie dodajemy suszone śliwki, mieszamy i dusimy jeszcze przez około 40 minut – do miękkości mięsa ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6795

*** Do powstałego sosu dodajemy koncentrat oraz musztardę, mieszamy ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6818

***Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki). Sos zaciągamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki wody) – wlewamy, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6819

*** Podajemy posypane siekaną zieleniną ***

Wołowina po zbójnicku - IMG 6822

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Wołowina po zbójnicku - IMG 3770

Wołowina po zbójnicku - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Wołowina po zbójnicku - IMG 1742

Wołowina po zbójnicku - IMG 2175 1

 

2 komentarze do “Wołowina po zbójnicku”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry