Zapiekane gruszki – pyszna przekąska na imprezę!


Zapiekane gruszki – pyszna przekąska na imprezę!

Soczyste gruszki z piekarnika, zapiekane z żurawiną, serem pleśniowym i orzechami, to świetny pomysł na pyszną i efektowną przystawkę imprezową lub przekąskę po obiedzie. Danie pozytywnie zaskakuje połączeniem smaków, a przepis jest tak prosty, że każdy spokojnie sobie z nim poradzi. Polecam!

 

 

Składniki:

4 gruszki (niezbyt twarde)

8 łyżeczek konfitury z żurawiny

ok 50g sera pleśniowego np. gorgonzola

garść orzechów włoskich

 

 

*** Gruszki przecinamy wzdłuż na pół i za pomocą małej łyżeczki usuwamy gniazda nasienne ***

*** Wydrążone gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym ***

*** Na każdą połówkę gruszki układamy łyżeczkę żurawiny ***

*** Przykrywamy plasterkiem sera pleśniowego ***

*** Posypujemy pokrojonymi na kawałki orzechami ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 25 minut ***

*** Przekładamy na talerz, podajemy na ciepło, choć na zimno też dobrze smakują ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

 

KOMENTARZE