Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6890

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne!

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne!

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi gołąbków? Ja je uwielbiam, i to chyba w każdej postaci. Dziś polecam Wam trochę inne niż klasyczne gołąbki, ale naprawdę mega pyszne. Świetnie smakują z ziemniaczkami. Warto wypróbować.

 

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6890

 

Składniki:

0,5kg mielonego mięsa wieprzowego

100g kaszy gryczanej (1 woreczek)

ok 250g białej kapusty

1 cebula

1 jajko

mąka pszenna do obtoczenia gołąbków

300ml bulionu

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, cukier

liść laurowy

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka masła

olej do smażenia

 

 

 

*** Kaszę gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6848

*** Cebulę kroimy w kosteczkę. Kapustę drobno szatkujemy ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6850

*** Na rozpuszczonym maśle podsmażamy cebulę ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6849

*** Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekaną kapustą, mieszamy i podsmażamy całość przez chwilę ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6851

*** Do mięsa mielonego dodajemy ugotowaną i przestudzoną kaszę ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6852

*** Dodajemy również kapustę z cebulą, jajko oraz przyprawy – do smaku ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6854

*** Całość dokładnie mieszamy ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6855

*** Z masy formujemy owalne gołąbki i obtaczamy je kolejno w mące ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6857

*** Obtoczone gołąbki układamy na podsypanym mąką blacie ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6859

*** Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim gołąbki ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6861

*** Smażymy z każdej strony na rumiany kolor ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6866

*** Podsmażone gołąbki zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i zagotowujemy ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6867

*** Całość dusimy przez około pół godziny, pod przykryciem, na małej mocy palnika ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6870

*** Po tym czasie przekładamy na chwilę gołąbki na talerz, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6871

***Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością cukru (około pół łyżeczki). Sos zaciągamy mąka rozrobioną w niewielkiej ilości wody (około 1/3 szklanki wody) – wlewamy, zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6872

*** Dokładamy ponownie gołąbki, obtaczamy oraz podgrzewamy w sosie, posypujemy zieleniną i podajemy ***

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 6888

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 3770

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne! - IMG 1742

 

2 komentarze do “Gołąbki inne niż tradycyjne, ale równie pyszne!”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry