Wiosenna zapiekanka z klopsikami i ryżem


Wiosenna zapiekanka z klopsikami i ryżem

Coś pysznego! Mięsno-ryżowe klopsiki zapiekane w kremowym i aromatycznym sosie z młodymi warzywami. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego

100g ugotowanego ryżu

1 jajko

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

1 łyżka masła

1 cebula

1 marchew

pół młodej kapusty

ok 1/4 szklanki bulionu

2 łyżki śmietany 18%

pół szklanki passaty pomidorowej

100g żółtego sera (u mnie mozzarella)

1 łyżka posiekanego koperku

olej do smażenia

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, ugotowany na sypko ryż oraz przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je kolejno w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor  ***

*** Zrumienione mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia ***

*** Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebulę się zeszkli dodajemy startą na tarce marchew, mieszamy i podsmażamy ***

*** Po chwili dodajemy drobno poszatkowaną kapustę, mieszamy, podsmażamy jeszcze chwilę ***

*** Wlewamy bulion, dusimy całość często mieszając przez około 5 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową i śmietanę ***

*** Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i dusimy jeszcze przez kilka minut ***

*** Całość przekładamy delikatnie na klopsiki w naczyniu żaroodpornym ***

*** Posypujemy startym żółtym serem ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ser się zrumieni ***

*** Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE