Dorsz po toskańsku


Dorsz po toskańsku

Pomysł na szybki i pyszny obiad z wykorzystaniem filetów dorsza. Soczysta i rumiana rybka w kremowym sosie śmietankowym ze szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 0,5 kg dorsza

sól, pieprz cytrynowy

pół szklanki mąki pszennej

garść orzechów włoskich

3 garści szpinaku

250ml śmietanki kremówki

kilka plasterków suszonych pomidorów

1-2 łyżki tartego parmezanu

olej do smażenia

 

 

*** Rybę kroimy na kawałki i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym ***

*** Kawałki ryby obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano z każdej strony ***

*** Rybę przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy orzechy i szpinak ***

*** Wszystko zalewamy śmietanką i dodajemy tarty parmezan ***

*** Całość zagotowujemy ***

*** Dodajemy ponownie podsmażone kawałki ryby ***

*** Dokładamy pokrojone na paseczki suszone pomidory ***

*** Wszystko razem dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE