Szynka wieprzowa w winnym sosie pieczeniowym
Aromatyczny gulasz, który łączy w sobie delikatność wieprzowiny, aromat warzyw i pieczarek oraz głębie smaku wina. Sycące i pyszne danie, które doskonale sprawdza się na rodzinny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje.
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 cebula lub kilka cebulek szalotek
kilka pieczarek
1 marchew
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka bulionu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemnaczanej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, oprószamy przyprawami ***
*** Pieczarki kroimy na kawałki lub w plasterki, a dużą cebulę w piórka (jeśli używamy szalotki, to zostawiamy w całości) ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy wieprzowinę do zrumienienia. Dodajemy cebulę, pieczarki i pokrojoną w plasterki marchew, smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę ***
*** Następnie zalewamy całość winem i zagotowujemy. Gotujemy przez chwilę na dużej mocy palnika, aż większość wina wyparuje ***
*** Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego ***
*** Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość pod przykryciem przez około 1 godzinę – do miękkości mięsa ***
*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką – do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i wlewamy do sosu ***
*** Zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku i na koniec posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ