Szynka wieprzowa w winnym sosie pieczeniowym


Szynka wieprzowa w winnym sosie pieczeniowym

Aromatyczny gulasz, który łączy w sobie delikatność wieprzowiny, aromat warzyw i pieczarek oraz głębie smaku wina. Sycące i pyszne danie, które doskonale sprawdza się na rodzinny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje.

 

 

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

1 cebula lub kilka cebulek szalotek

kilka pieczarek

1 marchew

1 szklanka czerwonego wina

1 szklanka bulionu

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka mąki ziemnaczanej

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

*** Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, oprószamy przyprawami ***

*** Pieczarki kroimy na kawałki lub w plasterki, a dużą cebulę w piórka (jeśli używamy szalotki, to zostawiamy w całości) ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy wieprzowinę do zrumienienia. Dodajemy cebulę, pieczarki i pokrojoną w plasterki marchew, smażymy ciągle mieszając przez około 1 minutę ***

*** Następnie zalewamy całość winem i zagotowujemy. Gotujemy przez chwilę na dużej mocy palnika, aż większość wina wyparuje ***

*** Wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy oraz dwie kulki ziela angielskiego ***

*** Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika do małej i dusimy całość pod przykryciem przez około 1 godzinę – do miękkości mięsa ***

*** Po tym czasie sos zaciągamy mąką – do 1/3 szklanki wody wsypujemy łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i wlewamy do sosu ***

*** Zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku i na koniec posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE