Drożdżowa zebra z makiem


Drożdżowa zebra z makiem

Puszyste i miękkie ciasto drożdżowe, ale jednocześnie wilgotne za sprawą dodatku masła. Słodkie, ale nie przesłodzone. Świetne połączenie ciasta drożdżowego z masą makową sprawia, że chce się sięgnąć po kolejny kawałek. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

30g drożdży

400g mąki pszennej

100g mąki krupczatki

250ml ciepłego mleka

100g masła

1 jajko

3 żółtka jaj

0,5 szklanki cukru

szczypta soli

  • Masa makowa:

1 puszka gotowej masy makowej 850g

3 białka jaj

  • Lukier cytrynowy:

ok pół szklanki cukru pudru

ok 2 łyżki cytryny

 

 

*** Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do naczynia przelewamy ok 100ml ciepłego mleka, wsypujemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i wkruszamy drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia ***

*** W międzyczasie w garnuszku roztapiamy masło i odkładamy do przestudzenia ***

*** Do miski wsypujemy mąki, dodajemy cukier, sól, żółtka, jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy wszystko najlepiej za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***

*** Gdy ciasto będzie już gładkie i jednolite wlewamy pomału rozpuszczone masło nie przerywając zagniatania. Wyrabiamy do momentu, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Do piany z białek dodajemy masę makową, mieszamy do połączenia ***

*** Tortownice o średnicy około 28 cm (może być też większa) smarujemy tłuszczem – masłem, smalcem lub margaryną ***

*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i lekko wyrabiamy ***

*** Następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt ***

*** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową ***

*** Ciasto z makiem kroimy w podłużne pasy ***

*** Pierwszy pasek zwijamy – rolujemy w „ślimaka” ***

*** Układamy na środku tortownicy ***

*** Pozostałe pasy zawijamy wokół pierwszego rulonu ***

*** Ciasto przykrywamy i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C  (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez 50 minut ***

*** Wyjmujemy z blaszki i odkładamy do wystudzenia ***

*** Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy tyle soku z cytryny, aby po zmieszaniu powstał gęsty lukier ***

*** Ciasto oblewamy z wierzchu lukrem ***

*** Drożdżowa zebra jest od razu gotowa do jedzenia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE