Drożdżowa zebra z makiem
Puszyste i miękkie ciasto drożdżowe, ale jednocześnie wilgotne za sprawą dodatku masła. Słodkie, ale nie przesłodzone. Świetne połączenie ciasta drożdżowego z masą makową sprawia, że chce się sięgnąć po kolejny kawałek. Polecam!
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
30g drożdży
400g mąki pszennej
100g mąki krupczatki
250ml ciepłego mleka
100g masła
1 jajko
3 żółtka jaj
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
- Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej 850g
3 białka jaj
- Lukier cytrynowy:
ok pół szklanki cukru pudru
ok 2 łyżki cytryny
*** Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do naczynia przelewamy ok 100ml ciepłego mleka, wsypujemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i wkruszamy drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia ***
*** W międzyczasie w garnuszku roztapiamy masło i odkładamy do przestudzenia ***
*** Do miski wsypujemy mąki, dodajemy cukier, sól, żółtka, jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy wszystko najlepiej za pomocą robota z hakiem na gładkie ciasto ***
*** Gdy ciasto będzie już gładkie i jednolite wlewamy pomału rozpuszczone masło nie przerywając zagniatania. Wyrabiamy do momentu, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Do piany z białek dodajemy masę makową, mieszamy do połączenia ***
*** Tortownice o średnicy około 28 cm (może być też większa) smarujemy tłuszczem – masłem, smalcem lub margaryną ***
*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i lekko wyrabiamy ***
*** Następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt ***
*** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową ***
*** Ciasto z makiem kroimy w podłużne pasy ***
*** Pierwszy pasek zwijamy – rolujemy w „ślimaka” ***
*** Układamy na środku tortownicy ***
*** Pozostałe pasy zawijamy wokół pierwszego rulonu ***
*** Ciasto przykrywamy i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez 50 minut ***
*** Wyjmujemy z blaszki i odkładamy do wystudzenia ***
*** Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy tyle soku z cytryny, aby po zmieszaniu powstał gęsty lukier ***
*** Ciasto oblewamy z wierzchu lukrem ***
*** Drożdżowa zebra jest od razu gotowa do jedzenia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ