Szarlotka lana


Szarlotka lana

Delikatne, maślane ciasto, wypełnione dużą ilością jabłek. Każdemu się udaje i wszystkim smakuje!

 

 

 

Składniki:

Na blaszkę o wymiarach 24×34 cm

  • Ciasto:

6 jajek

250g masła (lub margaryny)

1 szklanka drobnego cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • Nadzienie jabłkowe:

1,5 kg jabłek (ok 6 sztuk)

sok z połowy cytryny

3-4 łyżki cukru

3 łyżki budyniu śmietankowego

  • Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta

 

 

 

*** Jabłka obieramy i kroimy w plasterki ***

*** Jabłka przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy cukrem – ilość cukru zależy od kwaśności jabłek ***

*** Całość dusimy na niedużym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas delikatnie mieszając, przez około 20 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać ***

*** Jabłka odkładamy do przestudzenia, gdy będą jeszcze lekko ciepłe posypujemy je budyniem, mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy ciasto. Masło (lub margarynę) przekładamy do rondelka i roztapiamy ***

*** W misie miksera ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, a potem po jednym żółtku. Miksujemy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto ***

*** Do ciasta przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia ***

*** Całość miksujemy na najniższych obrotach miksera, wlewając jednocześnie cienką stróżką jeszcze ciepłe roztopione masło ***

*** Połowę ciasta przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 24×34 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C z termoobiegiem i pieczemy przez 12 minut ***

*** Wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu wykładamy na nie zimne już jabłka (same jabłka bez soku jaki puściły) ***

*** Na jabłka wylewamy pozostałe ciasto, wyrównujemy ***

*** Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C z termoobiegiem i pieczemy przez 45 minut ***

*** Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments