Ekstra kruche faworki!


Ekstra kruche faworki!

Faworki (choć u mnie w domu zawsze mówiło się na nie chruściki) i pączki to najczęściej pieczone smakołyki w karnawale no i oczywiście w tłusty czwartek. Lubią je chyba wszyscy. Podrzucam więc dziś super przepis na delikatne, chrupiące i mega kruche faworki. Coś pysznego… 🙂 Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

200 g mąki + mąka do podsypania

6 żółtek

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka masła

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

olej lub smalec do smażenia

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż powstanie jednolita masa ***

*** Ciasto dzielimy na 4-5 części i każdą z nich bardzo cieniutko wałkujemy lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło).  Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski tniemy w poprzek (w kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***

*** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki 😉  ***

*** Tak przygotowane ciastka rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru ***

Faworki smażywmy na rozgrzanym oleju

*** Faworki wyjmujemy z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem ***

*** Następnie faworki przekładamy na talerz lub paterę i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE