Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą
Pomysł na smaczny, pożywny i rozgrzewający obiad. Treściwa zupa z białą fasolą, wędzonym boczkiem, kiełbasą i warzywami zasmakuje z pewnością każdemu, nawet dzieciom. Przygotowanie zupy należy jednak zacząć dzień wcześniej, gdyż fasola wymaga wcześniejszego namoczenia, dzięki czemu przyspiesza się jej gotowanie.
Składniki:
250g białej fasoli „Piękny Jaś”
200g wędzonego boczku
250g kiełbasy
1 marchewka
1 cebula
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
3-4 ziemniaki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: 3 ziarna pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, 1 łyżka kminku, sól, słodka papryka mielona
*** Fasolę płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia – najlepiej na całą noc ***
*** Po tym czasie fasolę odcedzamy, płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Zagotowujemy i dodajemy przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz po trochu soli, papryki i majeranku. Kminek wsypujemy do szklanki zalewamy 100ml gorącej wody, zaparzamy przez około 5 minut i sam wywar (bez ziarenek) wlewamy do zupy. Całość gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu ***
*** Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler. Gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną ***
*** Na patelni podsmażamy pokrojony w plasterki boczek z kiełbasą oraz cebulą ***
*** Podsmażoną wędlinę z cebulką przekładamy do zupy ***
*** Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- ZUPY – NAJLEPSZE PRZEPISY PRZEPISY TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ