Kruche faworki - E3F6597C D007 4A78 AA63 BA813C432327

Kruche faworki

Ekstra kruche faworki

Przepis na faworki idealne. Lekkie jak piórko, bąbelkowe i bardzo kruche. Nie może ich zabraknąć w karnawale!

 

Kruche faworki - E3F6597C D007 4A78 AA63 BA813C432327

 

Składniki:

  • Ciasto:

400g mąki pszennej + mąka do podsypania

6 żółtek

200g gęstej kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka cukru pudru

duża szczypta soli

1 łyżka spirytusu

  • Dodatkowo:

około pół litra oleju lub smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

 

Kruche faworki - B989BD7D 3138 4697 8C11 77AC5FE10835

 

 

*** Do mąki dodajemy śmietanę, żółtka cukier puder, sól i spirytus ***

Kruche faworki - 8AEFC6D8 3B3A 484A BE17 9108D720C3DF

*** Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto – ciasto można zagnieść za pomocą miksera z hakiem. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na około pół godziny do lodówki ***

Kruche faworki - 4465B0C3 A6AC 45CF 87E7 C7E15FEBDDEE

*** Po leżakowaniu ciasto powinno się wybić – uderzając w nie tłuczkiem aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Ja tego nie robię, a faworki i tak wychodzą mi kruche i bąbelkowe, ale może to dlatego, że dość długo wyrabiam ciasto za pomocą robota z hakiem i wówczas samo się napowietrza 😉 Następnie na stolnicy partiami rozwałkowujemy ciasto – najcieniej jak się da. Za pomocą noża lub radełka wykrawamy długie prostokąty i robimy w nich nacięcia ***

Kruche faworki - EB103FE4 442F 4169 B62F BF828ACEBE60

*** Przez nacięcie przeplatamy jeden koniec ciasta i delikatnie pociągamy tworząc faworki ***

Kruche faworki - 32BFFC84 9496 4562 BA90 67CE4DE65528

*** Gotowe faworki układamy na patelni z rozgrzanym olejem ***

Kruche faworki - EB57D0E8 4E64 4D46 BA09 2C069E775E9D

*** Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący, bo faworki zaczną nam się przypalać z zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Najlepiej po rozgrzaniu tłuszczu, ustawić moc palnika na środkową i wówczas smażyć ciastka ***

Kruche faworki - 042F74DD 703C 48E2 B273 9F2754B4B76D

*** Po zdjęciu z patelni faworki układamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.  Następnie przekładamy na talerz lub do miski ***

Kruche faworki - 717E11CB 9469 4D02 845C 4EF75C512F7B

*** Oprószamy cukrem pudrem ***

Kruche faworki - E3F6597C D007 4A78 AA63 BA813C432327

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Pączki i faworki karnawałowe  Przepis tutaj (KLIK)

Kruche faworki - 3B9FCA0D F84D 4907 BDA5 AD8227177B37

2 komentarze do “Kruche faworki”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry