Sznycle schabowe w sosie pieczarkowym


Sznycle schabowe w sosie pieczarkowym

Kruche i rumiane mięsko zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym z pieczarkami. Rewelacyjne danie obiadowe, które możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 1 kg schabu

1 cebula

ok 250g pieczarek

1 łyżka masła

1,5 szklanki wody lub bulionu

1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

 

 

 

*** Schab kroimy w 1-2 cm plastry ***

*** Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i odkładamy na minimum 1 godziną ***

*** Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na mocno rumiano ***

*** Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Podsmażony schab przekładamy do garnka. Na patelnię dokładamy masło i podsmażamy na nim pieczarki z cebulką ***

*** Mięso zalewamy bulionem lub wodą ***

*** Dodajemy pieczarki z cebulką oraz liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego, zagotowujemy ***

*** Całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 70 minut ***

*** Po tym czasie zaciągamy powstały sos i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Mąkę mieszamy z około 1/4 szklanki wody i wlewamy do garnka, zagotowujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Danie podajemy z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE