Bitki dobiowe

Bitki drobiowe

Bitki drobiowe

Z filetów można wyczarować wiele ciekawych dań obiadowych. Ja dziś proponuje delikatne i soczyste bitki z kurczaka i indyka. Najlepiej smakują z duszonymi ziemniaczkami lub z kaszą 🙂

Składniki:
  • około 0,5 kg filetu z indyka
  • około 0,5 kg filetu z kurczaka
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • łyżka oliwy
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody
  • 1 łyżka mąki

Mięso drobiowe dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w poprzek na mniejsze kawałki

Każdy kawałek lekko rozbijamy (na grubość około 1 cm) a później traktujemy delikatnie z dwóch stron solą i pieprzem

Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy („na wysokim ogni”) mięso. Smażymy z każdej strony przez około minutę aż mięso mocno się zrumieni (przez cały czas smażymy „na wysokim ogniu”)

Bitki drobiowe na patelni

Gdy mięsko nam się pięknie zarumieni z obu stron to zdejmujemy je na chwilę z patelni. Na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulkę i podsmażamy ją na złoty kolor

Cebula do bitek drobiowych

Do podsmażonej cebulki dodajemy nasze mięso i całość zalewamy wodą lub bulionem. Następnie ja dodaje do wody kostkę pieczeniową dla wzbogacenia smaku i koloru ale nie jest to składnik konieczny

Bitki drobiowe w bulionie

Mięso dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 30-40 min

Gotowe bitki drobiowe

Na końcu gotowania powstały sos zaciągamy łyżką mąki (rozmieszanej w 1/4 szklanki wody) a następnie mieszamy aż zgęstnieje

*** Smacznego 🙂 ***

Polecam również:

Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry