Bitki drobiowe
Z filetów można wyczarować wiele ciekawych dań obiadowych. Ja dziś proponuje delikatne i soczyste bitki z kurczaka i indyka. Najlepiej smakują z duszonymi ziemniaczkami lub z kaszą 🙂
Składniki:
- około 0,5 kg filetu z indyka
- około 0,5 kg filetu z kurczaka
- 1 cebula
- sól i pieprz
- łyżka oliwy
- 1,5 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżka mąki
Mięso drobiowe dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w poprzek na mniejsze kawałki
Każdy kawałek lekko rozbijamy (na grubość około 1 cm) a później traktujemy delikatnie z dwóch stron solą i pieprzem
Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy („na wysokim ogni”) mięso. Smażymy z każdej strony przez około minutę aż mięso mocno się zrumieni (przez cały czas smażymy „na wysokim ogniu”)
Gdy mięsko nam się pięknie zarumieni z obu stron to zdejmujemy je na chwilę z patelni. Na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulkę i podsmażamy ją na złoty kolor
Do podsmażonej cebulki dodajemy nasze mięso i całość zalewamy wodą lub bulionem. Następnie ja dodaje do wody kostkę pieczeniową dla wzbogacenia smaku i koloru ale nie jest to składnik konieczny
Mięso dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, około 30-40 min
Na końcu gotowania powstały sos zaciągamy łyżką mąki (rozmieszanej w 1/4 szklanki wody) a następnie mieszamy aż zgęstnieje
*** Smacznego 🙂 ***
Polecam również:
Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta










