Makowa Panienka - FB290C56 72B6 40CA 858D 7690A38DBEF3

Makowa Panienka

Makowa Panienka

Iście świąteczne ciasto z makiem, kremem śmietankowym i brzoskwiniami. Bardzo smaczne, nie za słodkie i mega efektowne ciacho, które pięknie przyozdobi nasz uroczysty stół i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Polecam!

 

Makowa Panienka - FB290C56 72B6 40CA 858D 7690A38DBEF3

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 jajek

szczypta soli

1 szklanka cukru

1 szklanka maku

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Krem śmietankowy:

600ml śmietanki kremówki 30-36%

500g serka mascarpone

3-4 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżka żelatyny

5 łyżek syropu z brzoskwiń

  • Polewa:

200g białej czekolady

100ml śmietanki kremówki 30-36%

  • Dodatkowo:

1 puszka brzoskwiń w syropie

pół szklanki syropu z brzoskwiń

opcjonalnie owoce lub orzeszki do ozdoby wierzchu ciasta

 

Makowa Panienka - 01B979FC C975 4181 996D 671AA1ADACA1

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

Makowa Panienka - 4FAC9CB8 76C4 4F7E B2DB FB70F01ABBEB

*** Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukier, mieszamy, aż piana będzie lśniąca ***

Makowa Panienka - A3810EE1 7BB5 40E0 BA0D CE516F382CF8

*** Dodajemy żółtka i dalej miksujemy do połączenia się składników ***

Makowa Panienka - 9E2E9B80 2BEB 4682 9803 9C39493E01A8

*** Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy delikatnie mieszamy łyżką, nie mikserem! ***

Makowa Panienka - 754C2753 A453 41AA B821 3249949C3C4C

*** Dodajemy mak i ponownie mieszamy łyżką ***

Makowa Panienka - 825BF0F9 F564 4DD8 87B5 E4A1C10B149B

*** Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32×22 cm) ***

Makowa Panienka - 3B087AAD D955 4FF3 A59E 1494473A06C3 scaled e1639646454209

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 40-45 minut. Studzimy, przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i nasączamy syropem z brzoskwiń ***

Makowa Panienka - DCB8C8EB 2D71 4182 961C C955D4D0F62C

*** Przygotowujemy krem. Brzoskwinię odsączamy na sitku z syropu (syropu nie wylewamy, będzie nam potrzebny). Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odkładamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w mikrofali w dwóch, trzech krótkich cyklach, po około 5 sekund, za każdym razem mieszając. Kremówkę z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubijamy na sztywno (nie miksujemy zbyt długo, aby krem się nie zważył). Do żelatyny dodajemy 5 łyżek syropu z brzoskwiń oraz łyżkę kremu śmietankowego, mieszamy i bardzo powoli wlewamy do kremu energicznie mieszając ***

Makowa Panienka - 27576C03 7103 4B74 AE6A C295B5F2FC00

*** Na blaszce układamy pierwszy blat biszkoptu. Wykładamy połowę kremu śmietankowego oraz pokrojone na kawałki brzoskwinie ***

Makowa Panienka - 47219FC7 8EC9 46BF 8732 B2FEE80F7C03

*** Wykładamy drugą część kremu i całość zakrywamy drugim biszkoptem makowym ***

Makowa Panienka - 650C47B4 EB40 40BE B0DB 2CEED1DDEC04

*** Przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy śmietankę i dokładamy połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia składników ***

Makowa Panienka - 59A4FB8F 5254 43B4 9FD9 6D6E9F51BF48

*** Płynną czekoladą polewamy ciasto. Możemy je także przyozdobić z wierzchu owocami lub orzeszkami (u mnie są to jakieś owoce z puszki 😉 ***

Makowa Panienka - 63C4F42A E37C 4E92 857A 533C27C851B5

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***

Makowa Panienka - FB290C56 72B6 40CA 858D 7690A38DBEF3

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Makowa Panienka - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Makowa Panienka - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Makowa Panienka - IMG 1742

4 komentarze do “Makowa Panienka”

    1. Monika - Blog z apetytem

      Ja zawsze rozpuszczam w zimnej, odstawiam do napęcznienia i potem podgrzewam. Ale jeśli ma Pani sprawdzony inny sposób, to oczywiście można zrobić inaczej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry