Babka piaskowa - IMG 5950

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa to klasyczne ciasto, które charakteryzuje się delikatną, puszystą konsystencją i lekko wilgotnym wnętrzem. Jej smak jest słodki, ale nie przesadnie, z wyraźną nutą cytryny. Ciasto rozpływa się w ustach, pozostawiając przyjemne, aksamitne wrażenie.

 

Babka piaskowa - IMG 5950

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki mąki pszennej

4 jajka

1 kostka masła (200gram)

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

sok z połowy cytryny

cukier puder do posypania ciasta

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku i odkładamy do wystudzenia ***

Babka piaskowa - IMG 5282 scaled e1743417465183

*** Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach ***

Babka piaskowa - IMG 6161 e1743418103734

*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy ***

Babka piaskowa - IMG 6163 e1743418140872

*** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem ***

Babka piaskowa - IMG 5950

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Babka piaskowa - 2BCEB645 8B1D 4575 82FD CC7891DB6A05

Babka piaskowa - C19FCF4B 9D66 401E 9B0B 77F9D688A709

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry