Żeberka duszone w sosie własnym


Żeberka duszone w sosie własnym

Kruche i soczyste mięso, duszone w aromatycznym sosie z cebulą i suszonymi grzybami. Pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Te żeberka wprost rozpływają się w ustach. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami śląskimi albo pyzami i ulubioną surówką, u mnie gotowana kiszona kapusta i puree ziemniaczane. Palce lizać!

 

 

Składniki:

ok 1,5 – 2 kg żeberek

2-3 łyżeczki soli

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżka słodkiej papryki

1/2 łyżeczka ostrej papryki

1-2 ząbki czosnku

2 duże cebule

2 liście laurowe

3 kulki ziela angielskiego

1-2 łyżki sosu sojowego

garść suszonych grzybów

2 łyżki majeranku

1 szklanka bulionu, rosołu lub wody

olej do smażenia

1 skibka żytniego chleba lub 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu

 

 

*** Mięso myjemy i osuszamy, kroimy na około 10 centymetrowe paski ***

*** Nacieramy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przeciśniętym czosnkiem. Przyprawione mięso odkładamy na całą noc do lodówki (jeśli nie mamy czasu możemy mięso odstawić na 1 godzinę)  ***

*** Po tym czasie cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju ***

*** Cebulę przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***

*** Podsmażone mięso układamy na dużej patelni lub w głębokim garnku, kością do dołu i obsypujemy majerankiem ***

*** Na mięso wykładamy cebulę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz suszone grzybki. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut ***

*** Następnie wlewamy bulion, rosół lub wodę, dodajemy sos sojowy, zagotowujemy. Całość przykrywamy szczelnie pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1 godzinę. W tym czasie nie odkrywamy garnka ***

*** Po tym czasie jeśli mięso zmiękło, odkrywamy garnek dodajemy połamany na kawałki chlebek i dusimy jeszcze całość, aż chleb się rozmoczy ***

*** Następnie mięso wyjmujemy, a sos blendujemy razem z chlebem i cebulą. Jeśli nie używamy chleba możemy sos zagęścić mąką rozmieszaną z wodą ***

*** Do sosu ponownie dodajemy mięso i całość dusimy jeszcze kilka minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Łukasz
Łukasz
8 dni temu

Ja dusiłem mięso dwie godziny i dopiero wtedy zrobiło się miękkie, ale miałem duże, grube tłuste kawałki. No i więcej mąki do sosu, bo wytopiło się drugie raz tyle co wlałem bulionu. A tak po za tym pychota.