Gulasz rybny z dorsza


Gulasz rybny z dorsza

Szybki i bardzo smaczny obiad jednogarnkowy. Soczyste kawałki rybki duszone w smacznych i kolorowych warzywach, to fajna i lekka alternatywa dla typowego gulaszu mięsnego. Danie jest bardzo pożywne i wartościowe, możemy je podać z ziemniaczkami albo z ryżem. Polecam!

 

 

Składniki:

1 duży płat dorsza (lub 2 mniejsze)

1 cebula

2 ząbki czosnku

ok 250g pieczarek

1 marchewka

1 mała cukinia

1 czerwona papryka

1 puszka krojonych pomidorów

1/3 szklanki bulionu warzywnego, rosołu lub wody

3 łyżki mąki

olej do smażenia

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka mielona, szczypta chilli

 

 

 

*** Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym ***

*** Kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym (zamiennie można rybę skropić sokiem z cytryny i posypać zwykłym pieprzem mielonym) ***

*** Następnie rybę obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z każdej strony na rumiano ***

*** Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Na tym samy tłuszczu smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz  plasterki pieczarek ***

*** Następnie dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę ***

*** Oraz paprykę i cukinie pokrojone w dużą kostkę ***

*** Do podsmażonych warzyw dodajemy pomidory z puszki ***

*** Mieszamy i dusimy całość pod przykryciem przez 10 minut ***

*** Następnie dodajemy bulion, rosół lub wodę oraz podsmażoną rybę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 minut ***

*** Na koniec doprawiamy do smaku solą, papryką i chilli. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE